Tekst objavljen: 11.05.2015 11:13        


Kina je u aprilu prvi put pretekla Sjedinjene Američke Države kao najveći svetski uvoznik sirove nafte, a procene su da će njena kupovina ostati snažna uprkos usporavanju privrede, što će imati dalekosežne posledice po globalna tržišta nafte, prenela je agencija Rojters.

Kina prvi put najveći svetski uvoznik nafte

Porast kineskog uvoza nafte dolazi kao iznenađenje, budući da je privredni rast druge najveće svetske privrede u krizi i da je očekivan pad tražnje nafte. Ipak, niske cene nafte i serija rezanja kamatnih stopa uzrokovali su da tražnja nafte u Kini snažno poraste, ocenjuje britanska agencija.

Kineski uvoz sirove nafte u aprilu je dostigao rekordnih 7,4 miliona barela dnevno, zbog čega su SAD, sa aprilskim uvozom od 7,2 miliona barela dnevno, izgubile poziciju najvećeg svetskog uvoznika nafte.

Iako bi se Kina u narednim mesecima mogla vratiti na drugu poziciju, očigledno je da, na trajnoj bazi, ona ide u smeru preticanja SAD kao najvećeg svetskog uvoznika nafte, smatra Rojters.

Kina je već najveći svetski potrošač energenata, a sa preticanjem SAD, Kina je postala vodeći korisnik svih sirovina, uključujući ugalj, rudu gvozđa i većinu metala, što bi, kako ocenjuje Rojters, moglo imati dalekosežne posledice po tržišta koja nastavljaju da se okreću od zapada ka istoku.

"Činjenica da je najveći svetski uvoznik nafte će doneti Kini dodatnu kupovnu moć. Angažovanost Kine na Bliskom istoku će nastaviti da se menja i ona više neće biti mali igrač", izjavio je član Nacionalnog univerziteta Singapur, Filip Endru-Spid.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoznik energenata kina Amerika nafta cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana