Tekst objavljen: 18.08.2015 12:40        


Indeks šangajske berze potonuo je danas više od šest odsto, zabeleživši najveći pad u poslednje tri nedelje, u svetlu zabrinutosti zbog usporavanja kineske ekonomije i obećanja zvaničnog Pekinga da će pružiti podršku berzama, navode trgovci. 

Kineske berze ponovo u padu zbog ekonomskog usporavanja

Šangajski kompozitni indeks pao je 6,15 odsto, na 3.748,16 poena, što je njegov najveći pad od 27. jula, kada je potonuo 8,48 odsto, najviše u poslednjih osam godina, prenosi agencija Frans pres.

Šenženski kompozitni indeks, vodeći indeks druge kineske berze, pao je 6,58 odsto, na 2.174,42 poena.
"Tržištu nedostaje podsticaj za rast akcija, nema značajnijih pozitivnih vesti. Na kratak rok, akcije će verovatno još slabiti", rekao je za Frans pres analitičar firme Northeast Securities, Šen Džengjang.

Slabljenje privrede i prošlonedeljna iznenađujuća devalvacija juana uticali su na berze, uprkos obećanju tržišnih regulatora da će nastaviti da stabilizuju akcije.

Kina je prošle nedelje devalvirala juan, što je protumačeno kao pokušaj jačanja izvoza i izazvalo zabrinutost u pogledu zdravlja druge po veličini svetske privrede.

Kineska komisija za hartije od vrednosti (CSRC) saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje (CSF), koja je zadužena da u ime vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Kineske vlasti su pružile snažnu podršku berzama u zemlji, nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedelje sredinom juna.

Najveći berzanski gubitnici danas su bile železničke kompanije. Akcije firme China Railway Erju pale su 10 odsto, koliko iznosi dnevni limit, a China Railway Construction 9,87 odsto.

Posle eksplozija u lučkom gradu Tjencinu, akcije te luke su danas u Šangaju pale 10 odsto, koliko su potonule i deonice kompanije TianjinBinhai Energy&Development.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kineski juan kineska berza pad juana akcije kineske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana