Tekst objavljen: 14.05.2018 10:40        


Najkasnije do kraja 2020. godine biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova u šest gradova u Srbiji, koje će pod veoma povoljnim uslovima moći da kupe pripadnici bezbednosnih snaga. Reč je o nekretninama čija bi maksimalna cena po kvadratu trebalo da bude oko 500 evra, bez obračunatog PDV-a.

Ko će sve moći da kupi stan za 500 evra

U skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji bi ove nedelje trebalo da se nađe na dnevnom redu parlamenta. Predviđeno je da bude usvojen po hitnom postupku, a gradnja državnih nekretnina trebalo bi da krene već u avgustu.

A evo šta sve donosi novi zakon...

Ko će moći da ih kupi?

Za ove jeftine stanove moći će da konkurišu pripadnici MUP-a, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Bezbednosno-informativne agencije, kao i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Kako piše u zakonu, moći će da ih kupe i raniji pripadnici bezbednosnih snaga, koji su pravo na penziju ostvarili u jednom od pomenutih državnih organa.

Pravo na kupovinu neće imati pripadnici bezbednosnih snaga ni članovi njihovih domaćinstava koji su od dana stupanja na snagu ovog zakona otuđili svoju nekretninu na teritoriji Srbije ili država bivše SFRJ. Prioritet će biti oni koji nemaju rešeno stambeno pitanje.

Ko će konkretno moći da kupi stanove, znaće se u roku do 30 dana od dobijanja građevinske dozvole za gradnju zgrade, sa tačno navedenim podacima o budućem kupcu, a spisak će se ažurirati dva puta godišnje.

Gde će se graditi?

Nekretnine namenjene pripadnicima bezbednosnih snaga biće sagrađene u šest gradova na teritoriji Srbije. Gradnja će početi prvo u Vranju, Kraljevu, Nišu i Beogradu, pošto već postoje spremne lokacije. Predviđeno je i da jeftini stanovi budu sagrađeni i u Kragujevcu i u Novom Sadu.

U Beogradu je u prvoj fazi planirana izgradnja 400 stanova, a u javnosti se već pominje i pet potencijalnih lokacija - Makiško polje, Blok 71A, Banja Ovča, Borča i Surčin. Isto toliko nekretnina trebalo bi da bude sagrađeno i u Novom Sadu, a kao mesto gradnje pominje se Jugovićeva i to je lokacija koja je već delimično komunalno opremljena.

U Nišu će se graditi se 188 stanova i to na lokaciji kasarne Stevan Sinđelić na Bulevaru. Ta lokacija je već dobro opremljena i ima dobru vezu sa gradom.

U Kraljevu će se povoljni kvadrati graditi u prigradskom naselju Ribnica, a u prvoj fazi tu bi trebalo da se izgradi 170 jeftinih stanova.

U Vranju će se te nekretnine zidati u naselju Asambair i biće sagrađeno 190 stanova, dok će se u Kragujevcu one graditi verovatno u naselju Dedino brdo, za koju su odbornici lokalnog parlamenta prošlog meseca usvojili Plan detaljne regulacije. U tom gradu bi trebalo da bude izgrađeno 200 stanova.

Odluku o lokacijama na kraju će donositi Vladina komisija, na čijem čelu će biti Ana Brnabić, predsednica Vlade.

Struktura i površina stanova

Budućim kupcima biće na raspolaganju osam različitih struktura državnih stanova. U ponudi će biti garsonjere ( do 32 kvadrata), jednosobni (do 36 kvadrata), jednoiposobni (do 46 kvadrata) i dvosobne (do 54 kvadrata) stanove.

Takođe, pripadnici bezbednosnih snaga moći će da konkurišu i za dvoiposobne (do 62 kvadrata), trosobne (do 79 kvadrata), triposobne (do 83 kvadrata) i četvorosobne (do 92 kvadrata).

Kako piše u Predlogu zakona, stambene zgrade biće različite spratnosti i imaće najmanje tri sprata, a najviše šest spratova plus potkrovlje. Podzemnih etaža neće biti.

Zabrane za kupce

Vojnici, policajci i drugi pripadnici bezbednosnih snaga koji se odluče na kupovinu jeftinih stanova dužni su da 10 godina ostanu u radnom odnosu u državnom organu preko kojeg su ostvarili pravo na kupovinu ovih nekretnina.

Takođe, kako piše u Predlogu zakona, stan koji su kupili ne mogu otuđiti najmanje 10 godina. Ukoliko to, ipak, učine, moraće da isplate razliku između tržišne i ugovorene cene nekretnine.

Cena izgradnje stana po kvadratu može da iznosi najviše 500 evra, a kako je propisao zakon, to je i maksimalna kupoprodajna cena stana po metru kvadratnom.

Kojim tempom će se odvijati gradnja?

Država će za projekat izgradnje 1.578 stanova izdvojiti ukupno 64,3 miliona evra. Tokom ove godine na nekim lokacijama započeće gradnja stanova, a za to, kao i za projektovanje, troškove na percelama i participacija biće ukupno potrošeno oko 2,6 miliona evra.

Najviše novca i posla za građevinare biće u 2019, kada će za realizaciju projekta državnih stanova biti izdvojeno 49,7 miliona evra.

Izgradnja jeftinih nekretnina trebalo bi da bude okončana u 2020. godini u kojoj će za izgradnju zgrada, troškove na parceli, participaciju i izgradnju spoljne infrastrukture biti potrošeno oko 12 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    nikola 15.05.2018 10:21

    A mi ostali dezurni crnci da placamo 1800-2000e/m2 na periferiji beograda ili 1000-1500 u Novo Sadu itd.. da se ovi nasi kontroverzni biznismeni u gradjevini obogate x2 na svaki ulozeni dinar..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi stanovi novogradnja jeftini stanovi cena kvadrata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana