Tekst objavljen: 06.12.2013 10:00        


Na svaki kupljeni računar ili mobilni telefon građani će morati da plate muzički dinar ukoliko bude usvojen Nacrt zakona o autorskim i srodnim pravima, a Vlada Srbije ih doda na spisak audio-vizuelnih uređaja.

Ko kupi kompjuter ili telefon plaćaće i muzički dinar

Naime, umesto uvođenja muzičkog dinara za pesme koje puštamo kod kuće, država je odredila da autori tih numera dobiju procenat od svakog prodatog uređaja na kome muzika može da se sluša.

PLJUŠTE TUŽBE I PROTIV FRIZERA

SOKOJ vodi oko 10.000 sudskih sporova protiv ugostitelja, frizera, kozmetičara i drugih preduzetnika i privrednika zbog neplaćanja muzičkog dinara. Još oko 20.000 tužbi je „na čekanju“. Među tuženima su i „Železnice Srbije“ zbog razglasa na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu.
Ako zakon bude usvojen, Vlada će sastaviti listu uređaja na koje će se namet plaćati. Protiv ovakvog rešenja i podizanja nameta najviše su se pobunili predstavnici IT industrije.

Oni kažu da bi se, u zavisnosti od visine tarifa i toga koji će sve uređaji biti „oglobljeni“, sa njihovih računa udruženjima za zaštitu autorskih prava godišnje moglo sliti oko 18 miliona evra.

- To bi značilo da IT industrija organizacijama za zaštitu autorskih prava uplaćuje 60 odsto ukupnih sadašnjih prihoda tih organizacija - procenila je Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Predstavnici privrede kažu da nemaju ništa protiv poštovanja autorskih prava i plaćanja nadoknade za njih, ali da se ne slažu da cela privreda „grca“ zbog tri organizacije - Sokoja, Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI).

Uskoro će se u raspodelu muzičkog dinara, najavilo je više učesnika, uključiti i četvrta organizacija, koja će štititi prava pisaca, pa će njima ići namet od štampača, skenera i aparata za fotokopiranje.

Zbog velikog broja spornih odredbi, privrednici traže odlaganje novog zakona. Zamerke imaju i kablovski operateri, ali i hotelijeri i ugostitelji. Georgi Genov iz Udruženja hotelijera predložio je da se muzički dinar hotelima naplaćuje prema popunjenim kapacitetima, a ne prema raspoloživom broju soba i kreveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računari kompjuteri Srbija ofps sokoj muzički dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana