Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 14.07.2018 9:59        


Iako u Ministarstvu trgovine izričito tvrde da operateri mobilne telefonije neće više moći da naplaćuju penale korisnicima koji raskinu ugovore sa njima, oni tvrde da će ti klijenti ipak plaćati određenu naknadu zbog toga.

Ko raskine ugovor mora da plati punu cenu telefona

Naime, Ministarstvo trgovine i telekomunikacija je donelo rešenje kojim se ukida obaveza korisnika mobilne telefonije koji prevremeno raskinu ugovor sa operaterima da im odjednom plate sve mesečne pretplate koje su preostale do isteka ugovora.

Do sada je važila praksa da ako neko zaključi ugovor na dve godine sa operaterom, pa raskine ugovor posle recimo četiri meseca, operateru mora odjednom da plati preostalih 20 mesečnih pretplata. Sada operateri neće moći to da traže od korisnika, ali će, kako tvrde, korisnik ipak nešto morati da plati. To nešto je puna cena mobilnog telefona koji je kupio za dinar ili za neku drugu sniženu cenu, kao i razliku u ceni paketa koji je do raskida koristio i cene tog istog paketa koja važi bez ugovorne obaveze.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, objašnjava za Danas da je ovakvo rešenje doneto jer je praksa naplate penala bila u suprotnosti sa aktuelnim zakonskim rešenjima u Srbiji.

– Naši zakoni ne daju mogućnost operateru da naplaćuje uslugu koju više ne vrši odnosno da dobija penale iako ni na koji način nije bio oštećen raskidom ugovora od strane korisnika. Dakle, postupanje operatera prema klijentima je bilo nezakonito i zato je doneto rešenje koje to onemogućava. Takođe, u planu je da se suština koja je sadržana u rešenju ubaci i u zakon o telekomunikacijama i očekujem da bi to moglo da se desi tokom jeseni.

Zakon koji štiti korisnike od ovakvih penala kakve su operateri primenjivali u Srbiji postoji, primera radi, u Hrvatskoj. Inače, operateri u Srbiji su se saglasili sa odredbama rešenja koje smo doneli – kaže Ljajić i dodaje da rešenje stupa na snagu odmah. Ministar trgovine naglašava da rešenje i zakonska regulativa koja je u postupku donošenja štiti samo savesne korisnike, ali ne i one koji su na primer kupili telefon ili paket, a ne plaćaju redovno rate.

U Telekomu Srbije objašnjavaju da će njihovi klijenti i dalje morati da plaćaju, istini za volju, manje naknade za raskidanje ugovora, nego što je do sad bio slučaj. Naime, u Telekomu tvrde da im rešenje Ministarstva omogućava da penale za raskid ugovora obračunavaju na dosadašnji način, ali su u obavezi da klijentu ponude i drugu varijantu obračuna koja je po njega povoljnija.

–Rešenjem Ministarstva predviđeno je da se obračun naknade štete zbog prevremenog raskida ugovora može raditi na dva načina. Aktuelna praksa je da se obračun naknade štete vrši kao zbir preostalih naknada do isteka minimalnog ugovorenog perioda. Novina je da se uvodi još jedan način obračuna, u vidu zbira benefita koje operator nudi korisniku, ostvarenih po ugovoru u periodu od zaključenja ugovora do njegovog raskida. Obaveza operatora je da omogući oba načina obračuna, a korisniku se naplaćuje iznos koji je za njega povoljniji. To u praksi znači da operatori i dalje imaju pravo da fakturišu iznos na ime naknade štete zbog prevremenog raskida, ali se on sada obračunava na jedan od dva definisana načina i fakturiše u iznosu koji je povoljniji za korisnika – kažu u Telekomu Srbije.

U toj kompaniji dodaju da su zbog ovoga već pripremili nove Opšte uslove za mobilnu telefoniju.

– Očekujemo da će do kraja jula biti donete sve neophodne odluke o ovome. Izmenjeni Opšti uslovi stupiće na snagu po isteku roka od mesec dana od dana objavljivanja – kažu u Telekomu.

Istovetan odgovor na ovo pitanje smo dobili i u Telenoru uz objašnjenje da je ta kompanija trenutno u procesu tehničke implementacije tog rešenja.

– Očekujemo da našim budućim korisnicima u najkraćem periodu omogućimo da zaključe ugovor za usluge koje pružamo kao mobilni operator u skladu sa rešenjem Ministarstva trgovine. Bitno je napomenuti da se rešenje odnosi na usluge, a ne na uređaje koje je korisnik kupio – kažu u Telenoru. U toj kompaniji pojašnjavaju da beneficirana cena znači da je korisnik ostvario pravo na umanjenu cenu paketa time što je potpisao ugovornu obavezu u određenom trajanju. Na pitanje, šta se dešava u slučaju da korisnik kupi telefon za jedan dinar i uzme paket koji se nudi uz to u Telenoru ističu da je dužan je da isplati punu cenu tog uređaja.

U Vipu su kratko odgovorili da će poslovati, kao i do sada, u skladu sa zakonskim okvirima, da rešenje Ministarstva „ne ukida nadoknadu štete u slučaju raskida ugovora, već predlaže određene izmene“, te da će Vip u saradnji sa Ministarstvom „raditi na daljem usaglašavanju ugovornih obaveza sa pomenutim preporukama“.

Stručna javnost pozdravlja odluku Ministarstva uz komentar da je rešenje koje je donela u interesu korisnika.

– Može se reći da je na ovaj način ispravljena nepravda jer su telekomunikacione kompanije svojim korisnicima koji raskinu ugovor naplaćivale uslugu koju više ne vrše. Takođe, takva praksa koju su te kompanije sprovodile u Srbiji u potpunosti je protivna postulatu slobodnog tržišta. Sve što se dosad radilo bilo je objektivno nelogično i definitivno na štetu korisnika, a ovim rešenjem Ministarstva trgovine štite se korisnici koji žele da raskinu ugovor koji smatraju nepovoljnim po sebe a da sa druge strane ne plaćaju penale zbog toga – kaže za Danas Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

S njegovim mišljenjem slaže se ekonomista Danijel Cvjetićanin,koji ističe da su korisnici veoma često potpisivali ugovore a i da ne znaju šta tačno potpisuju.

– Na taj način je postojala mogućnost da budu prevareni. Ja ne kažem da su ih operateri u Srbiji varali, ali veoma često ljudi zbog svojih obaveza i ne pogledaju šta potpisuju. Sa druge strane veoma često ne dobiju uslugu koja im je nuđena ali zato je postojala mogućnost da plaćaju penale ako raskinu ugovor. Suština je da svako ima pravo da bira svog operatera i da raskida ugovor ako je nezadovoljan. Nije u redu da zbog raskida ugovora plaća kaznu i shodno tome doneta odluka Ministarstva trgovine je ispravna – smatra Cvjetićanin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ministararstvo trgovine mobilni operateri raskid ugovora penali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana