Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 03.08.2018 15:55        


U poslednjih godinu dana, cena stanova je porasla za više od 20 posto. Za taj rast su odgovorni povoljni krediti, sa niskim kamatnim stopama, kao i tražnja koja premašuje ponudu, a i postepeni oporavak tržišta nakon ekonomske krize. Uprkos višoj ceni kvadrata,najtraženiji su manji stanovi, kao i novogradnja, koja predstavlja samo jedan od brojnih činioca koji utiču na rast cene kvadrata.

Koji sve faktori utiču na cenu kvadrata

Ne postoji opšta saglasnost o tome da li je bolje birati staru ili novu gradnju. Prednost stare je činjenica da je temeljnija i stabilnija, dok novu „bije“ glas o korišćenju nekvalitetnih materijala. S druge strane, u staru gradnju su neophodna dodatna ulaganja. Stanovi u novogradnji su u proseku za 30 odsto skuplji u odnosu na starogradnju.

Prema istraživanju sajta 4zida.rs, ovo su najvažniji faktori koji utiču na cenu nekretnine:

Lokacija

Utiče na bruto cenu od 20 do 30 posto. Grad Beograd je tako izdeljen na više zona a cene kvadrata u različitim krajevima mogu varirati za 25 posto. Što se tiče opština, po visini cena najviše prednjače Stari grad, Vračar i Novi Beograd, gde kvadrat dostiže i visinu od 2660 evra (Airport City).

Uknjiženost

Uknjiženi stanovi će na tržištu postići višu cenu, jer su sama kupoprodaja i prenos prava svojine nepokretnosti sigurniji. Kod neuknjiženih stanova se mora utvrditi da li su legalno izgrađeni.

Spratnost

Stanovi koji se nalaze između prvog i četvrtog sprata imaju veću cenu. Sa višim spratom cena opada, a tako je i sa nekretninama koje se nalaze u suterenu. Na cenu takođe utiče i visina zgrade – stanovi u niskim zgradama, sa manjim brojem stanova, traženiji su od visokih zgrada sa velikim brojem stanova.

(Ne)posedovanje lifta

Bitan kriterijum mnogih prilikom odabira stana jeste postojanje lifta u zgradi, sa razlogom. Kod nas nije postojala praksa ugradnja liftova u stare zgrade, ali se i to menja, tako da se cena ugradnje lifta kreće oko 25 000 evra.

Položaj stana

Da li stan gleda na jug ili zapad, gde je povećan broj sunčanih sati, ili na istok odnosno sever, stavka je koja na konačnu cenu stana utiče za tri posto. Još jedan bitan segment je okruženje na koje stan gleda – nije isto ako je u pitanju park ili bučna raskrsnica.

Doterivanje stana pre prodaje

Ulaganje do 2 000 evra u vidu krečenja, hoblovanja parketa, sitnih popravki, može povećati celokupnu cenu od 5 000 do 10 000 evra.

Potražnja

Procenjuje se da se u Beograd svake godine doseli oko 20 000 ljudi, koji utiču na tražnju za stanovima. Povećanju cena doprinose i povoljni bankarski krediti,te se ljudi uglavnom odlučuju za novogradnju, pri čemu cena mesečne rate može biti manja od mesečne kirije prilikom iznajmljivanja.

Posedovanje terase, balkona, verande

U uslovima života koje diktira gradska vreva, terasa ma kolika njena veličina bila, predstavlja pravu oazu mira, tako da su stanovi bez iste osudjeni na nižu cenu.

Struktura stana

Dobro iskorišćen prostor je uvek na ceni, tako da će privlačniji biti bolje organizovan i funkcionalan stan od drugog iste kvadrature gde su potrebne adaptacije. Manji stanovi imaju višu cenu po kvadratu od većih.

Stanje sanitarija

Promena pločica, kade, lavaboa, vodokotlića jeste velika investicija, koja se može višestruko isplatiti.

Odgovor na potrebe kupaca

Blizina prevoza, odnosno povezanost sa drugim delovima grada, zatim blizina bolnice, škole, parkova, posedovanje garaže ili parkinga, samo su neki od kriterijuma koji su beskompromisni i koji umnogome utiču na cenu nekretnine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena kvadrata kamate na kredite novogradnja kupovina stana mali stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana