Zvanični kurs Evra za dan 27.07.21. :: 117.5594 rsd
Tekst objavljen: 15.07.2017 14:30        


Oko 50.000 evra potrebno je da bi se kupili plac i građevinski materijal za izgradnju prosečne kuće sa četiri sobe. Od novca za kupovinu stana od 40 kvadrata, može da se podigne kuća od 100 kvadrata, pišu Večernje novosti.

Koliko vam treba da napravite kuću u BG

Stanovanje u kući i lagodnost koju ovakav život nudi u mnogo čemu se razlikuju od života u stanu. Da bi se kupio plac i izgradila kuća od stotinak kvadrata, na obodnom delu Beograda potrebno je minimum 50.000 evra. Za onog ko ima živaca zidanje od temelja do krova u svojoj režiji veoma se isplati. Jer za taj novac kod investitora može da se kupi stan od 40 kvadrata.

Za slobodu koju nudi vlastito dvorište, podrum i garaža, za početak, potrebno je odabrati, a potom kupiti uknjižen plac. Oko osam ari građevinskog zemljišta, u širem delu Beograda, košta od 10.000 do 15.000 evra. Papirologija, planovi i projekti staju još oko 5.000 evra. Za građevinski materijal, stolariju i majstore, minimum mora da se odvoji 30.000-35.000 evra. Uštede u ovoj računici su moguće, pre svega u izboru materijala, stolarije, keramike, podova... Značajna ušteda je i ako imate prijatelje da vam pomognu. Drugarska moba na gradilištu može dnevno da uštedi i nekoliko stotina evra, koliko biste plaćali pomoćne radnike.

Ko gleda na svaki dinar, mora da bude uporan i da detaljno istraži stovarišta. Cene građevinskog materijala se razlikuju, pa je poželjno pre početka gradnje proveriti stanje na tržištu.

Izgradnja kuće podrazumeva obimne građevinske radove, a početak je vezan za pripremu zemljišta kako bi se iskopao temelj. Tu ne treba štedeti, ni na betonu, ni na armaturi. Za postavljanje temelja potrebno je čvrsto tlo bez negativnih uticaja kao što su preterana vlaga i smrzavanje, što može dovesti do rastezanja i pomeranja, kao i pucanja samog temelja. Da biste zaštitili od nepovoljnih uticaja, poželjno je uraditi izolaciju temelja. Majstori kažu, zdrav temelj jednako je jaka i trajna kuća.

Ko se upusti u proces gradnje kuće mora da zna da će oko 5.000 evra potrošiti na "papirologiju". Arhitekte naplaćuju izradu projekta. Opštini mora da se plati građevinska dozvola, a potom i upotrebna. Novac je potreban i za priključke za vodu, struju, kanalizaciju i telefon.


Za temelj kuće od 100 kvadratnih metara u osnovi, bez majstorskih ruku, potrebno je minimum 2.000 evra. Osnova budućeg doma mora biti od jakih materijala i sa visokom otpornošću na razne klimatske uslove. U cenu izrade uračunati su gvožđe i armatura, kao i beton, gde su za proizvodnju neophodni cement, pesak, šljunak i voda.

Blokovi se uglavnom koriste za zidanje osnovnih zidova. Koliko je blokova potrebno zavisi od projekta i plana po kojem se zida kuća. Blokovi se prodaju po komadu, a najniža cena je 37 dinara, koja raste i do 390 dinara za blok dužine 600 centimetara, širine 300, a visine 250. Glineni ili opekarski blokovi koriste se za zidanje nosećih, spoljnih i unutrašnjih zidova i spadaju u tradicionalne materijale.

Za pregradne zidove stručnjaci preporučuju da se grade ciglama koje se prodaju po komadu. Cene se kreću od deset do petnaest dinara u zavisnosti od proizvođača. Za punu opeku koja se dobija sušenjem i pečenjem smese glinenog materijala, peska i vode neophodno je izdvojiti 16 dinara po komadu.

Cement se kupuje na džakove u pakovanjima od 25 i 50 kilograma, a cene se kreću od 650 do 720 dinara. Kubik peska "jedinica" staje 800 dinara, dok je kubik šljunka 600. Za kilogram eksera potrebno je izdvojiti 130 dinara, dok je komad dva i po dinara. Za kubik dasaka neophodno je odvojiti 21.500, a za kubik grede 24.000.

Za krovnu građu, pored dasaka i gredi, crep je najvažniji element. Prodaje se na komad. Najjeftiniji se može pazariti po ceni od 45 dinara, dok je za visoki kvalitet neophodno odvojiti i 300 dinara za komad. Potrebne su i krovne letvice, kao i rogovi, kojima se spaja krovna konstrukcija. Podletve se prodaju na dužni metar za 27 dinara, dok se letve mogu pazariti i po ceni od 38 dinara po dužnom metru.

Nakon ozidanih zidova, na red dolazi postavljanje stolarije. Porodica može da se odluči za drvenu građu, PVC ili aluminijumske prozore. Cene zavise od veličine okvira vrata i prozora. Izbor stolarije može značajno povećati konačnu računicu izgradnje.

Za fasadni materijal kada se saberu sve stavke neophodno je izdvojiti bar četiri hiljade evra. Da bi objekat dobio zeleni pasoš, domaći graditelji se odlučuju za stiropor. Obično se stavlja "dvanaestica", ali ima slučajeva i da se stavlja deblja izolacija. Za njegovo učvršćivanje potrebni su tiplovi i mrežica. Najskuplji je svakako fasadni, poznatiji kao akrilni malter, koji se stavlja kao završni sloj nakon stiropora. Kupuje se u pakovanju od 25 kilograma, a cena se kreće od 2.150 do 2.900 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dozvole za izgradnju gradnja dozvole izgradnja kuće građevinski materijal

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana