Tekst objavljen: 01.04.2016 9:56        


Komercijalna banka je za prošlu godinu iskazala gubitak od 6,3 milijarde dinara, ali nakon pokrića kreditnih gubitaka u 2015. godini, prvi kvartal tekuće godine završava sa ostvarenom dobiti od gotovo 1,5 milijardi dinara, saopšteno je danas iz te banke.  

Komercijalna banka:U prvom kvartalu profit 1,5 mlrd RSD

Na gubitak u prošloj godini, najviše je uticalo čišćenje aktive, odnosno ispravka vrednosti problematičnih kredita u iznosu od gotovo 13 milijardi dinara, čime je podignuta pokrivenost loših kredita na preko 71 odsto.

I pored minusa u 2015, stabilnost banke je čvrsto obezbeđena zahvaljujući rezervama od 25 milijardi dinara, koje su na kraju prošle godine za 7,2 milijardi dinara veće od ukupno potrebnih rezervacija za procenjene gubitke po propisima NBS.

Adekvatnost kapitala iznosi 22,7 odsto, što je znatno više od propisanih 12 procenata i više nego što je prosek bankarskog sektora, navodi se u saopštenju.

Banka 2016. godinu započinje sa "očišćenom aktivom" od kreditnog i drugih rizika, i u narednom periodu će ostati fokusirana na održavanje stabilnosti poslovanja i reputacije, podizanje vrednosti banke uoči privatizacije i održiv rast poslovanja i profitabilnosti.

Komercijalna banka na domaćem bankarskom tržištu ima udeo od preko 13 odsto, poverenje joj je ukazalo više od 900.000 klijenata, a nivo štednje je početkom 2016. dostigao rekordnih 1,6 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Među akcionarima Banke najveći je Republika Srbija, a slede Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), IFC, DEG, Swedfund...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dobit nbs nenaplativi krediti Komercijalna banka aktiva banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana