Tekst objavljen: 17.12.2020 15:55        


U Komercijalnoj banci sve se uveliko priprema za nove vlasnike iz Slovenije. Da je konačno završena transakcija i da je Nova ljubljanska banka, NLB, konačno preuzela domaću finansijsku ustanovu, nagovestila je nedavna promena Upravnog odbora Komercijalne banke

Komercijalna i zvanično prešla u ruke NLB banke

Tada je na vanrednoj sednici skupštine akcionara Komercijalne banke smenjen Upravni odbor banke i postavljeni su novi članovi, iz NLB banke, pišu Novosti.

Da je proces preuzimanja okončan, potvrdili su iz Narodne banke Srbije.

"Postupak po ovom zahtevu Nove Ljubljanske banke za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra, donošenjem Rešenja Narodne banke Srbije, kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci."

Kako u NBS kažu, dobijanjem njihove saglasnosti, stekli su se uslovi za realizaciju transakcije - preuzimanje banke, koja podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Rok u kome se transakcija može najkasnije realizovati je, kako objašnjavaju, do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, odnosno revidiranih finansijskih izveštaja NLB-a.

"Što se tiče razrešenja postojećih članova Upravnog odbora Banke i donetih odluka Skupštine o njihovom razrešenju, oni stupaju na snagu, kako je to i navedeno, kumulativnim ispunjenjem određenih uslova, a koji se, između ostalog, odnose na realizaciju predmetne transakcije promene vlasništva u Banci, tj. na njeno preuzimanje od strane njenih novih akcionara."

Vanredna sednica skupštine Komercijalne banke održana je dva dana posle preuzimanja, 11. decembra, a tada je razrešena dosadašnja predsednica UO Marija Sokić, predsednik Upravnog odbora banke, kao i članovi Daniel Pantić, Dejan Hadžić, Katarina Šušić, Goran Knežević i Zoran Jović. Novi predsednik UO je Arčibald Kremser, a članovi su Blaž Brodnjak, Ursula Kovačić, Igor Zalar, Marko Jerić, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gaj Ričard Stil Stivens i Dragan Đuričin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Od kada je objavljena vest, krajem februara, da je Komercijalna banka prodata slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci za oko 450 miliona evra, čekalo se gotovo deset meseci i zvanično preuzimanje. Ministar finansija Siniša Mali ranije je najavljivao da će transakcija biti okončana do kraja godine. Kako su ranije rekli u NBS, čekalo se da NLB pribavi sve dokumente da bi dobili saglasnost za preuzimanje.

Sredinom juna NLB banka podnela je zahtev Narodnoj banci Srbije za sticanje direktnog vlasništva, a po podnošenju zahteva, procenjivana je njegova urednost, odnosno da li su zahtev i podneta dokumentacija kompletni i da li su podneti u skladu s propisima.

Čekala se saglasnost

Pre nego što je NBS dala saglasnost, procenjivana je ispunjenost propisanih uslova koji se odnose na finansijsko stanje, poslovnu reputaciju i strateške ciljeve potencijalnog sticaoca vlasništva u banci.

Kako objašnjavaju u NBS, rađena je procena ispunjenosti svih propisanih uslova u skladu sa Zakonom o bankama, propisima NBS donetim na osnovu tog zakona, internim aktima, procedurama, što predstavlja pravni okvir za odlučivanje o podnetom zahtevu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
komercijalna banka NLB ozvaničeno preuzimanje Komercijalna banka kombanka nlb banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana