Tekst objavljen: 07.10.2013 14:00        


Kompanija Sunoko, koja se nalazi u vlasništvu Miodraga Kostića, kupila je nedavno dodatnih 385.600 akcija niške AIK banke stigavši tako do udela od 21,63 odsto vlasništva.

Kostić na domak 25 odsto vlasništva nad AIK bankom

U velikim transakcijama realizovanim krajem septembra najveći prodavci su bili inostrani akcionari SEE Capital Group (220.184 aklcija) i Aida Asset Association Aktinge (150.000 akcija).

Istovremeno, Jubmes banka je  prodala sve akcije koje se nalaze u njenom portfelju, a najveći kupac je bio proizvođač grejnih tela Alfaplam iz Vranja (ALFA) koji je stigao na domak kote od 5 odsto vlasništva u toj banci. Tržišna kapitalizacija Jubmes banke na ceni od 7.000 dinara iznosi 2,01 milijardu dinara (17,6 miliona evra).
Pomenute transakcije su se realizovale na ceni od 1.580 dinara gde tržišna kapitalizacije banke iznosi 14,3 milijarde dinara (125 miliona evra).

Ako se udelu kompanije Sunoko dodaju i akcije povezanih lica onda se da zaključiti da Miodrag Kostić trenutno pod kontrolom drži nepunih 25 odsto vlasništva čime je postao najveći pojedinačni akcionar ove bankarske institucije.

Prethodnu nedelju na Beogradskoj berzi obeležio je snažan pad indeksa nakon što je u nedelji pre toga viđen solidan rast. Pad je pre svega izazvan korekcijom AIK banke (AIKB) koja je bila vodeća na trgovanju sa ukupnim prometom od 403,3 miliona dinara, zahvaljujući pre svega realizaciji koja se dogodila u ponedeljak.

Na kraju nedelje, cena je iznosila 1.378 dinara, što je veliki pad od 12,6 odsto prema prethodnoj sedmici, pa je AIK dospeo na drugo mesto najvećih gubitnika nedelje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aik banka Miodrag Kostić banke domaće banke prodaja banke kupovina banke akcije Beogradska berza berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana