Tekst objavljen: 08.10.2016 13:00        


Građani sa bankarima mogu da naprave dogovor o povoljnijim uslovima za kredite. Gotovo sigurno spuštaju kamatu, ako reklamiraju pozajmicu sa nižim stopama. Bankari se plaše odlazaka klijenata kod konkurencije.

Krediti: I cenkanje prolazi u banci

Građani koji se zadužuju od banke dobijaju standardnu ponudu za određenu uslugu, u kojoj se navode pre svega kamata i rok otplate. To uglavnom važi za novopridošle klijente, dok "stari" mogu da trguju sa bankarima oko cene, odnosno da izdejstvuju povoljnije uslove od zvanično važećih. Banka je uvek spremna da popusti, odnosno da ponudi nižu kamatu, kako bi sačuvala dobrog klijenta da ne ode u konkurentsku banku.

RATA MANjA I ZA STAN

Građani koji imaju stambene kredite treba da budu uporni kod svojih bankara da im smanje kamate, jer sada na tržištu ima banaka koje nude ove zajmove po ceni koja se kreće od 2,60 do tri odsto.

Oni koji su se ranije zaduživali i pored pada euribora plaćaju visoke kamate, jer su banke zadržale marže. Građani mogu da se nagode sa svojom bankom da im smanji kamatu, uz objašnjenje da će preći u drugu banku. Nijedna banka neće pustiti klijenta sa stambenim kreditom da ode, jer ma koju kamatu da mu ponudi, uvek će na njemu zaraditi.


Tako na primer, ako neko već otplaćuje gotovinski kredit četiri godine, sa kamatom od 19 odsto, a sada je banka smanjila cenu ovog kredita na deset odsto, sasvim je normalno da građanin zatraži od banke da mu smanji kamatu na ostatak duga. Obično banka tvrdi pazar i kaže da se to ne isplati, jer ima pratećih troškova, ali kada službeniku objasnite da ćete zbog niže kamate preći u drugu banku, jer ona ne zahteva obradu kredita koja može da iznosi i 3,5 odsto, a nudi upola manju kamatu, onda dolazi do popuštanja.

- Uvek smo spremni na dogovor sa klijentom, naročito ako je dugogodišnji i izmiruje sve svoje obaveze na vreme - kažu u jednoj stranoj banci.

- Možemo da ponudimo nižu kamatu na kredit, jer postoje više cena za jedan zajam, a koju će građanin dobiti zavisi od toga kakav je klijent. Takođe, ne želimo da klijenti odlaze od nas, jer neka banka prekoputa daje bolje uslove.

Kako kažu ekonomisti, ne čine to banke, jer su tako dobre, već da ne izgube dobre klijente. Veliki je stepen nenaplativih kredita, to povlači značajne rezervacije novca za takve zajmove, tako da im se više isplati da se nagode sa klijentom, nego da ga izgube. Za svakog novog koji dođe, nisu sigurni kakav će biti, jer ga ne poznaju, odnosno nemaju njegovu kreditnu istoriju.

Tako je jedan naš sugrađanin otišao u svoju banku i zatražio da mu se smanji kamata na keš kredit, jer u drugoj banci može da dobije povoljnije uslove, manju kamatu i duži rok otplate.

Prvo je bio odbijen, a kada je zatražio potvrdu o ostatku duga kako bi svoj zajam prebacio u drugu banku, intervenisao je i sam šef ekspoziture. Dobio je manju kamatu, produžili su mu rok otplate i izdali kreditnu karticu sa kamatom koja važi za VIP klijente.

Naravno, da bi dobili povoljnije uslove, osim što morate da budete dobar klijent, potrebno je i da imate veću zaradu od prosečne. Takođe, većina banaka ima sklopljene ugovore o saradnji sa mnogim firmama, što automatski daje mogućnost da se dobiju bolji uslovi prilikom zaduživanja, nego za ostale klijente.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ljubomir Miladinovic 11.10.2016 9:13

    Poštovani,
    Prema mom iskustvuz iz Banca Intesa kod koje imam stambeni kredit u dva obraćanja pa čak i posle konsultacije sa službenicom koja je bila kreditni savetnik, jasno mi je rečeno da Banca Intesa neće vršiti korekciju kamata odnosno uslova pod kojima je krediti angažovan.
    Šta je Vaš savet?

    Hvala i srdačna pozdrav,


    Ljubomir Miladinović

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cenkanje banka dinarski kredit klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana