Tekst objavljen: 09.07.2015 10:30        


Cene nafte su danas porasle, ali je taj rast bio ograničen zbog zabrinutosti u pogledu posledica koje bi kriza na kineskim berzama i grčki dužnički problemi mogli imati po tražnju, naveli su analitičari. 

Kriza kineske berze i grčke muke pogurali cene nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu poksupela je na Njujorškoj berzi 52 centa na 52,17 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 57 centi na 57,62 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Sve veća neizvesnost vezano za grčku dužničku krizu i previranja na kineskim berzama dovodi u opasnost globalnu tražnju. Cene sirovina su znatno pale u ovoj nedelji, pri čemu je registrovana najveća rasprodaja nafte za poslednjih pet meseci", izjavio je analitičar kompanije EY, Sandžev Gupta.

Akcije na kineskim berzama su pretprele ozbiljan udarac, budući da vladine mere za sprečavanje sunovrata vrednosti deonica u poslednjih mesec dana nisu dale rezultata.

Trgovci su, takođe, fokusirani na intenzivne pregovore u Beču između zapadnih sila i Irana o ograničavanju nuklearnih ambicija Teherana, navode analitičari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte nafta laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana