EUR 117,58 USD 104,70 CHF 110,67

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 06.07.20. :: 117.5741 rsd

Tekst objavljen: 11.10.2018 13:18        


Kompanija "Elius" iz Luksemburga, kupac "Galenike", objavila je nameru za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara u ovoj farmaceutskoj kući, prenose mediji.

Kupac Galenike namerava da preuzme akcije malih akciona

Većinski vlasnik se obavezao prilikom privatizacije da ponuđena cena neće biti ispod 7,14 evra po akciji, koliko je plaćeno za državni paket akcija.

Zoran Pantelić iz Sindikata "Nezavisnost" u toj fabrici kaže za Tanjug da ne bi bilo poželjno da cena akcija bude tako niska.

Kako kaže, kupac je iskazao nameru o preuzimanju akcija, ali još uvek nisu poznati detalji na koji način i pod kojim uslovima.

Kupac traži saglasnost da uđe u postupak, iskazao je nameru za preuzimanje akcija, a da li će to biti pravo prinude bez saglasnosti malih akcionara ili dobrovoljno očekujemo da čujemo u narednom periodu, rekao je Pantelić.

Kupoprodajni ugovorom definisano je da te akcije ne iznose manje nego što je bila vrednost u momentu kada je fabrika kupljena a to je iznos 7,14 evra.

"To je jako niska cena i definisana je u vreme kada je Galenika bila u dugovima i problemima, a sada je u boljoj situaciji pa ne bi bilo korektno da se akcije prodaju po toj ceni. Pitanje je ko bi ih prodao ako bude princip dobrovoljnosti, čekaće se verovatno veća cena", rekao je Pantelić.

On je naveo da se zaposleni nadaju da neće doći do prinudnog otkupa, već da će makar biti data mogućnost dobrovoljnosti, odnosno da radnici sami odluče da li će prodati akcije ili ne.

"Bitno je da postoji uvažavanje ljudi koji su decenijama radili i podizali kompaniju", rekao je Pantelić.

Zaposleni u proseku imaju oko 20 akcija koje su im pripale još 2008. godine, a prema ponuđenoj ceni za njih bi mogli da dobiju oko 200 evra, što je malo, navodi Pantelić.

Inače, svoj paket akcija država je pocetkom novembra prošle godine prodala za 16 miliona evra.

Kupac Galenike, kompanija "Elius" iz Luksemburga na tenderu za privatizaciju kompanije, ponudili su 16 miliona evra za 93,73 odsto kapitala, plus izmirenje dugova Galenike u iznosu od 25 miliona evra.

Kupac se obavezao i da uplati dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program, kao i da u naredne dve godine uloži 5,52 miliona evra u Galeniku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Galenika akcije mali akcionari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.6

ostavite komentar