Tekst objavljen: 11.06.2017 14:30        


Statistika zabeležila rast prodaje i cena nekretnina u 2016. godini za 12 procenata. Na prvom mestu bolji kvalitet života. U Srbiji lane prodato 126.000 nekretnina.

Kupci sad traže pametne zgrade

Tržište nekretnina se polako oporavlja. Tokom prošle godine u Srbiji je prodato 126.000 nepokretnosti, što je za 12 odsto više u odnosu na 2015. godinu. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), obim tržišta nepokretnosti se vratio na nivo pre ekonomske krize koja je pogodila svet u semptembru 2008. godine.

Bankari već mesecima ubeđuju klijente da je sad najpovoljnije vreme za kupovinu nekretnina zbog niskih kamatnih stopa i niskih cena. One ponovo polako skaču, ali su na sreću potencijalnih kupaca i dalje daleko od onih iz 2008. godine kad se na Novom Beogradu kvadratni metar prodavao po 2.800 evra, a na Vračaru po 3.000 evra.- Stambeno tržište u Beogradu je u ekspanziji - tvrdi Boško Tomašević, direktor sektora agencijskog poslovanja za region Jugoistočne Evrope u kompaniji JLL.

STARIM STANOVIMA PADA CENA, NOVOGRADNJI RASTE

Prošle godine, cene novih stanova bile su u porastu, dok su cene korišćenih stanova blago opadale u poređenju sa prethodnom godinom.

- Cene stanova kupljenih od investitora, po pravilu su više u odnosu na nekretnine koje su već korišćene. Građani Srbije se samo u sedam odsto slučajeva odlučuju na kupovinu od investitora - kažu u Republičkom geodetskom zavodu.

- Na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti za oko 55 do 60 odsto više novca za kupovinu novogradnje u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, na Vračaru je to 30 odsto više, a u Starom gradu i Savskom vencu oko 10 do 15 odsto. Cene novogradnje zavise od atrakivnosti lokacije, ograničenosti ponude novih stanova, ali i od kvaliteta gradnje i luksuza koji nude.

- U poslednje vreme pored intenzivirane građevinske aktivnosti na Novom Beogradu, koja uključuje i stambene i komercijalne nekretnine, primećena je i promena aktivnosti na teritoriji Starog grada gde su aktuelni projekti sa većim brojem stambenih jedinica. Prodaja beleži konstantni stabilni rast, pa su sve naznake da će se takva tendencija nastaviti i tokom 2017. Tomašević kaže da je ponuda raznolika, ali da je potražnja u određenoj meri veća za stanovima u novogradnji. On navodi da se i u narednom periodu očekuje trend stabilnih cena na tržištu nekretnina, uz blagi porast cena većih stambenih objekata shodno faznoj izgradnji.

- Pored široke ponude različitih tipova nekretnina na tržištu, kupci su sve bolje upoznati sa detaljima i imaju veće zahteve nego što je to bio slučaj pre nekoliko godina - ističe Tomašević.

- Današnji kupac traži stan koji će mu pružiti udobnost i bolji kvalitet života. Obraća se pažnja na koncept stambenog naselja, kvalitet ugradnih materijala, ekonomičnost i uštedu nakon useljenja, a kupcima je jedan od imperativa i visoka energetska efikasnost zgrade.

U agencijama za nekretnine napominju da srpskoj prestonici nedostaju novi i kvalitetni stanovi. Sve je više kupaca koji ne žele da žive u armiranobetonskom kavezu, pa traže zgrade u kojima su spoljašnji zidovi rađeni od prirodnih materijala sa što boljom izolacijom.

Biraju fasade od granita, koje se lako održavaju i koje nije potrebno obnavljati posle deset godina. Sve je veća potražnja za stanovima u zgradama koje su energetski efikasne, izgrađene od štedljivih materijala. Takvih novogradnji ima veoma malo. Jedna se završava na uglu Ruzveltove i Dimitrija Tucovića u Beogradu, ali investitori drže cenu 200 evra više u odnosu na tipsku gradnju u okruženju.

- Zgrada je koncipirana po pravilima energetske efikasnosti, što se smatra najkvalitetnijom novogradnjom i čini najpouzdanijim izborom za moderan i udoban život. Ovaj stambeno-poslovni objekat nudi životni prostor koji inspiripše na uživanje, sa pažljivo odabranim rešenjima enterijera i elegantnim italijanskim dizajnom - kažu u jednoj prestoničkoj agenciji za nekretnine.

CENE U GRADOVIMA U SRBIJI

Na nivou Srbije, prosečna cena stana je 880 evra po metru kvadratnom i nije se menjala od 2015. godine, pokazuju podaci RGZ. Cene u Srbiji variraju, od 1.650 evra za kvadrat u centralnim beogradskim opštinama, do 500 evra po kvadratu na jugu Srbije. U beogradskim opštinama Zvezdara i Voždovac kvadrat stana je za 1.150 evra, dok je 2014. bio 1.200 evra. Na Novom Beogradu u 2016. godini prosečna cena kvadrata bila je 1.150 evra, a u 2014. trebalo je izdvojiti 1.200 evra po metru kvadratnom.

Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu se ne menja već nekoliko godina i iznosi 850 evra. Sličan trend je i u Leskovcu gde je cena kvadrata 500 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina nekretnine kupci pametne zgrade novi stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana