Tekst objavljen: 08.04.2019 11:50        


Najavljene izmene Zakona o radu predviđaju da poslodavci mogu dati otkaz zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja, a kojih je u ovom trenutku, kako se procenjuje, oko 30.000 na godišnjem nivou, objavila je u aprilskom izdanju Nova ekonomija.

Lažna bolovanja kažnjavaće se otkazom

Kako se navodi u tekstu, rezultati kontrole koje je prošle godine uradio Republički fond za zdravstveno osiguranje pokazali su da je oko 11% zaposlenih bilo na bolovanju 2017. godine iz potpuno neopravdanih razloga.

Predlagač ovih izmena je Privredna komora Srbije, a njeni predstavnici objašnjavaju da je suština predloga da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravstvene ustanove na osnovu koga bi se utvrdila osnovanost bolovanja, ako je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su bili odsutni veći od 10%.

Ako se utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac može da zaposlenom da otkaz, navodi list.

Eventualne izmene i usvajanje nove verzije zakona naći će se pred Narodnom skupštinom tek sredinom 2020. godine, a do tada će se razmatrati sve inicijative i rešenja, pa i ona koja se tiču sprečavanja i sankcionisanja zloupotrebe bolovanja, kažu za list u Ministarstvu rada.

Dodaje se da su od januara do oktobra 2017. godine pokrenuta 1.322 postupka kontrole privremene sprečenosti za rad, i to na zahtev poslodavca u 708 slučajeva i matične filijale u 445 slučajeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Ministarstvu zdravlja najavili da je to samo početak rigoroznijih kontrola i da će doći do detaljnije provere otvaranja bolovanja zbog dijagnoza na koje se zdravi ljudi najčešće "izvlače", navodi Nova ekonomija.

List navodi da istraživanje o zdravstvenom sistemu u Srbiji radi uz podršku Evropske unije kroz program "Jačanje slobode medija u Srbiji", kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lažno bolovanje otkaz RFZO bolovanje radnici prava radnika ministarstvo rada otkazi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana