Tekst objavljen: 06.03.2015 13:15        


Narodna banka Srbije, u saradnji sa MMF, Svetskom bankom i EBRD, sprema rešenje za prezadužene građane. Lični bankrot nije brisanje dugova, nego novi plan otplate.

Lični bankrot: Stečajni upravnik i za domaćinstva

PREZADUŽENI Srbi od juna će moći da proglase lični bankrot. Prema najavama iz centralne banke, uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda pokušaće da se reši sve veći broj slučajeva problematičnih zajmova. U Srbiji su trenutno blokirani tekući računi čak 213.983 građana, i novo rešenje moglo bi da ih spase dužničkog ropstva.

Međutim, lični bankrot nipošto ne znači brisanje dugova gumicom. Dužnik, koji ne može više da otplaćuje svoje rate, moći će da, pod određenim uslovima predviđenim zakonom, proglasi lični bankrot, čime bi svoje finansije "stavio u ruke" svojevrsnom stečajnom upravniku.

U evropskim zemljama lični bankrot podrazumeva reprogramiranje dugova posle određenog vreme, i to u skladu sa mogućnostima dužnika. U međuvremenu bi se o njegovoj imovini starao taj lični "stečajni upravnik", sa zadatkom da unovči imovinu i namiri poverioce, baš kao i kod pravog stečaja nekog preduzeća.

Osnovna prednost ličnog, individualnog stečaja, koji može da proglasi dužnik lično ili čak njegov poverilac, predstavlja mogućnost za novi finansijski početak dužnika posle proteka određenog, relativno kratkog perioda, što ga podstiče da ne izbegava izmirenje dugova. Sa druge strane se procedura naplate značajno ubrzava pa poverioci bar deo svojih potraživanja naplaćuju u relativno kratkom roku, što je mnogima od ključnog značaja.

Osim sa MMF, sveobuhvatna strategija za rešavanje problematičnih kredita u Srbiji biće izrađena u saradnji i sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj do kraja juna 2015. godine, potvrđeno je "Novostima" u NBS.

-Strategija će podrazumevati sagledavanje i jačanje kapaciteta banaka za rešavanje loših zajmova, uklanjanje prepreka za otpis i prodaju potraživanja, uvođenje okvira za lični bankrot i promovisanje vansudskog poravnanja potraživanja pravnih lica - ističu u NBS.

Naime, aranžman koji je MMF odobrio Srbiji podrazumeva realizaciju ciljeva dogovorenog ekonomskog programa koji se odnose na jačanje javnih finansija, sprovođenje plana strukturnih reformi i povećanje stabilnosti finansijskog sektora.

ZAPLENA
U SRBIJI zbog dugova, građanima na vrata ne kuca bankrot, već - izvršitelji. Iako nemamo lični stečaj, Zakon o izvršenju i obezbeđenju tačno propisuje šta ne može da bude predmet prinudne naplate od dužnika. Građanima se, zbog neizmirenog duga, ne mogu oduzeti odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu, hrana i ogrev za ukućane za tri meseca. Takođe, ne može im se oduzeti više od dve trećine plate ili penzije, odnosno polovina, u slučaju minimalca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kredit švajcarac nbs krediti stanovanje MMF lični bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana