Tekst objavljen: 07.09.2018 13:27        


Više od deset prodavnica "Lidla" otvoriće svoje kapije za potrošače u oktobru, saznaju "Novosti". Iako u ovoj kompaniji ne žele da preciziraju tačan datum otvaranja, naša redakcija je došla do saznanja da će prvi kupci u toku sledećeg meseca moći da pazare robu u jednom od najpoznatijih svetskih loukostera.

Lidl u oktobru otvara najmanje 10 prodavnica u Srbiji

Naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da je "Lidl" već poručio veliki kontingent robe od domaćih proizvođača, čiji će se brendovi naći na njegovim policama. Imajući u vidu da će tokom ovog meseca početi proizvodnja robe za "Lidl", sa kraćim rokom trajanja, jasno je da će do otvaranja doći baš u oktobru.

Ovim će se konačno završiti saga o dolasku ovog lanca u Srbiju, koji je u mnogim gradovima širom zemlje odavno izgradio svoje prodajne objekte, a u junu je svečano, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorio veliki distributivni centar u Staroj Pazovi. Kako su iz "Lidla" više puta ponavljali, oni će odjednom da počnu sa radom i to u najmanje deset, možda čak i 15 objekata.

Uz izgradnju supermarketa, "Lidl" je već primio u stalni radni odnos čak 1.000 radnika, koji su u međuvremenu prošli kroz plaćene obuke širom regiona, gde ova kompanija već radi. Nezvanično saznajemo da u samim objektima već postoji roba i da u njima radnici, kasiri uvežbavaju svoje buduće zadatke.

Najveća je nepoznanica hoće li nam "Lidl" doneti i niže i prihvatljivije cene. Iako naši ekonomisti misle da se ništa neće dramatično promeniti, proizvođači i novi "Lidlovi" partneri iz Srbije tvrde da će cene biti prilično niže nego u postojećim trgovinskim lancima.

- Prednost "Lidla" je u tome što je moj zadatak kao proizvođača samo da robu dostavim do njihovog distributivnog centra i tu se ceo moj trošak završava - kaže za "Novosti", jedan od rukovodilaca poznate srpske fabrike, koja posluje i kao deo globalne svetske kompanije.
 

KORIST I ZA RADNIKE U KONKURENCIJI

Da li će niža cena za "Lidl" značiti automatski i nižu cenu za potrošače, ostaje da se vidi. Prvi dobar rezultat njihovog dolaska je činjenica da je u jednom našem trgovinskom lancu došlo do povećanja plata radnicima i to prvi put posle pet godina, a nezvanično, u istom lancu očekuje se nova korekcija zarada naviše, kako bi se sprečio odliv najboljih radnika u "Lidl", gde su zarade trenutno najveće i gde se dodatno plaća svaki prekovremeni minut proveden na poslu.


U AMERICI PREPOLOVLJENE CENE

Nedavna istraživanja u SAD pokazala su da je nemački trgovinski lanac "Lidl" značajno "pritisnuo" američke "kolege" da smanjuju cene svoje robe i do 55 odsto, u odnosu na one delove zemlje gde "Lidl" ne posluje. Američku studiju objavio je profesor marketinga Katrijn Gelens, sa Univerziteta Severna Karolina, a ona pokazuje konkurentni efekat "Lidlovog" ulaska na tržište SAD, i reakciju firmi "Aldi", "Fud lajon", "Kroger", "Pabliks" i "Volmart". Tako su, prema istraživanju, trgovci na malo, u blizini "Lidlovih" prodavnica u SAD, postavili cene za ključne proizvode i do 55 odsto niže u odnosu na ona tržišta gde nemački trgovinski lanac ne posluje. (J. Su.)

POTROŠAČI U PRODAVNICAMA DO KRAJA GODINE

Rukovodilac Korporativnih komunikacija ''Lidl Srbija'' Martina Petrović izjavila je da ih potrošači željno očekuju i da ih raduje njihovo uzbuđenje oko otvaranja.

- Činjenica je da se ''Lidl'' za otvaranje svojih prodavnica u Srbiji temeljno priprema, što podrazumeva zapošljavanje velikog broja kolega, ali i pravovremene obuke za njih, određivanje asortimana i testiranje redovnih procesa rada, poput poručivanja i isporuke robe. Datum otvaranja podelićemo sa našim potrošačima nakon još nekoliko važnih koraka koji nas očekuju u procesu pripreme. Ono što ostaje kao naš dogovor i obećanje je, da će potrošači u Srbiji imati priliku da obave kupovinu u ''Lidlu'' do kraja godine - rekla je Petrović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Vojislav 07.09.2018 16:59

    Poštovani,

    Jedva čekam otvaranje prodavnica "LIDL" u Srbiji, posebno u Beogradu jer u tom gradu živim. Nadam se da će cene i asortiman proizvoda,na rafovima vaših prodavnica u Srbijim, biti jednako širok i konkurentnan sa cenama, kao što je u Holandiji, Nemačkoj ili bilo kojojdrugoj zemlji na planeti.

    Dobro došli u Srbiju!

    Pozdrav.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otvaranje lidla lidl prodavci cene proizvoda zapošljavanje konkurencija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana