Tekst objavljen: 02.11.2015 15:08        


Slovenačko ministarstvo finansija pozvalo je danas devizne štediše Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) da od 1. decembra počnu sa predajom podnesaka za povraćaj stare devizne štednje koja im nije bila dostupna od raspada nekadašnje SFRJ. 

Ljubljanska banka počinje isplatu stere devizne štednje

Zahtevi za povraćaj štednje, prema oglasu slovenačkog ministarstva objavljenog u više dnevnih listova u Hrvatskoj i BiH, primaće se od 1. decembra ove do 31. decembra 2017. godine.

Reč je o sredstvima koja je Slovenija dužna da vrati prema prošlogodišnjoj presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Ljubljana je ove godine donela zakon kojim je implementirala presudu Evropskog suda, po kojoj je odgovorna za isplatu nepodmirenih štediša državne Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH.

Kako piše Slobodna Dalmacija, računa se da u Hrvatskoj ima oko 130.000 ljudi na koje se odnosi taj povraćaj i da će oni biti brže isplaćeni od onih u BiH, jer će verifikacije zahteva štediša nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo početi tek posle dobijanja kompletne dokumentacije od vlasti u BiH, o čemu se još vode pregovori.

Računa se da će prve štediše iz Hrvatske biti podmirene u drugom kvartalu sledeće godine, navedeno je u tekstu.

Slovenačka vlada ocenjuje da će za podmirenja svih štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije biti potrebno ukupno 385 miliona evra, a da će se na okončanje spora sa Slovenijom odlučiti i oko 8.000 štediša Ljubljanske banke čijih je 160 tužbi i dalje u postupku pred sudom za ljudska prava u Strasbouru, navedeno je u tekstu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Nenad 08.03.2016 9:49

    Zna li se kad ce doci na red stedise iz Srbije?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stara devizna štednja ljubljanska bana isplata štedišama štediše ljubljanske banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana