Tekst objavljen: 25.08.2017 13:09        


Najviše cene mesa među članicama Evropske unije prošle godine je imala Danska, za skoro 40 procenata iznad proseka bloka, dok je u Poljskoj ono bilo najjeftinije, za 47 odsto ispod evropskog proseka, prema danas objavljenim podacima Evrostata.

Meso najskuplje u Švajcarskoj, u Srbiji ispod proseka

Iza Poljske slede Bugarska, u kojoj su cene mesa prošle godine bile za 44 odsto niže, i Rumunija sa cenom manjom za 41,1 odsto od proseka EU.

Među ostalim članicama sa znatno višim cenama mesa u odnosu na evropski prosek su Austrija (37 odsto iznad proseka), Švedska (+34,5 odsto), i Francuska (+31,3 odsto). Kada se uzmu u obzir sve evropske zemlje, ne samo članice EU, najskuplje meso su plaćali žitelji Švajcarske, za 157 procenata više od evropskog proseka, a najjeftinije su opet plaćali Poljaci, čije su cene mesa bile niže nego u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji ili Makedoniji.

Prema analizi statističke službe EU, cene mesa u Srbiji bile su za oko 40 procenata ispod proseka 28-člane unije, u Albaniji za 46 procenata, u Makedoniji za 43, a u Crnoj Gori za 34 odsto manje u odnosu na prosek EU.

Prethodno istraživanje koje je sprovela kompanija Katervings potvrdila je da Švajcarska ima najviše cene mesa na svetu, pri čemu se jedan kilogram junetine u toj zemlji plaćao 49,68 dolara, što je za skoro 150 odsto iznad svetskog proseka. S druge strane, nekvalifikovani radnik u Švajcarskoj mora da radi samo 3,1 sat da bi mogao da kupi kilogram mesa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU meso cena mesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana