Tekst objavljen: 06.08.2015 10:14        


Cene nafte su danas u Aziji porasle, nakon mešovitog izveštaja o energentima u SAD koji je ukazao na "zdrav" pad zaliha, ali i na skok proizvodnje nafte koji može ugroziti i onako prezasićeno globalno tržište. 

Mešovit izveštaj o energentima u SAD pogurao cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupela je na Njujorškoj berzi dva centa na 45,17 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu poskupela 11 centi na 49,70 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko ministarstvo energetike je saopštilo juče da su zalihe sirove nafte u zemlji, u nedelji zaključno sa 31. julom, smanjene za 4,4 miliona barela, što je pokazatelj snažne tražnje. Međutim, izveštaj je takođe pokazao da je proizvodnja nafte u istoj nedelji porasla za 52.000 dnevno na 9,5 miliona barela dnevno, što je oporavak u odnosu na prošlonedeljni pad.

Trgovci su, pak, očekivali smanjenje proizvodnje u SAD, i povećanje tražnje tokom letnje sezone kada Amerikanci više putuju, što bi doprinelo smanjenju prekomernih globalnih zaliha koje su ključni razlog za kolaps cena nafte sa prošlogodišnjeg nivoa od 120 dolara za barel, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana