Tekst objavljen: 10.03.2015 10:47        


Cene nafte su danas bile mešovite, u svetlu jačanja dolara i geopolitickcih tenzija na naftom bogatom Bliskom istoku, navode analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u aprilu poskupela je na Njujorškoj berzi jedan cent na 50,01 dolar, dok je nafta tipa "brent" za aprilsku isporuku u Londonu pojeftinila osam centi na 58,45 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Mešovite cene nafte, tenzije na Bliskom istoku

Dolar je ojačao nakon objavljivanja podataka o snažnom zapošljavanju u SAD u februaru, koji su podstakli očekivanja da će američka centralna banka uskoro podići kamatne stope. Snažan dolar čini naftu skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cena.

Sukobi u Libiji i jačanje džihadističke organizacije Islamska država u toj zemlji podstakli su strahovanja u susednim zemljama da će se nemiri preliti preko granica Libije.

Proizvodnja nafte u Libiji, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte, smanjena je sa maksimalnih 1,5 miliona barela dnevno na 150.000 barela.

Inflacija u Kini, najvećem svetskom potrošaču energenata, ubrzala je u februaru sa petogodišnjeg minimuma zabeleženog prethodnog meseca.

Potrošačke cene su porasle 1,4 odsto, nakon rasta od 0,8 odsto iz januara, iako je indeks proizvođačkih cena pao 4,8 odsto, što je njegov najslabiji rezultat od oktobra 2009.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jačanje dolara cena nafte cena nafte pala nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana