Tekst objavljen: 17.09.2015 14:59        


Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da predstavnici sindikata, kao i svi građani u zemlji imaju pravo da se žale Ustavnom sudu, ako misle da su njihova prava narušena, ali da treba imati u vidu da minimalna cena rada nije pravna, već isključivo ekonomska kategorija.

Minimalac nije pravna, već ekonomska kategorija

Naime, Savez samostalnih sindikata Srbije najavio je juče da će se obratiti Ustavnom sudu, kako bi ocenio ustavnost i zakonitost donete vladine odluke o tome da minimalna cena rada za 2016. godinu ostane ista, odnosno da iznosi 121 dinar po radnom času.

U SSSS tvrde da je ta odluka jednostrano doneta i da je više političkog karaktera, kao i da je u suprotnosti sa odredabama Zakona o radu.

"Pravo je sindikata ili bilo kog građanina da može da se obrati Ustavnom sudu ali Ustavni sud nije ekonomska kategorija i minimalna cena rada nije pravna kategorija već ekonomska kategorija", rekao je Vulin.

On je dodao da je ideja da se troši onoliko koliko je zarađeno i da se isplaćuje onoliko koliko može.
"Svako od nas bi mogao da se igra političke demagogije i donosemo odluku da je minilmalac 500 evra ili da ga na primer potpuno ukinemo, ali to nije moguće", rekao je ministar i poručio da će se vlada i resorno ministarstvo uvek ponašati odgovorno.

Vlada je odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu u iznosu 121 dinar po satu donela u ponedeljak, nakon što predstavnici poslodavaca i sindikata nisu uspeli da se dogovore u roku od 15 dana od dana početka pregovora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
minimalac cena rada radni sati minimalna cena radnog sata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana