Tekst objavljen: 13.09.2017 10:10        


Članovi Socijalno-ekonomskog saveta Srbije dogovorili su se danas da minimalna cena rada bude povećana sa 130 na 143 dinara po satu, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Minimalna cena rada u Srbiji biće povećana na 143 RSD

Atanacković je izjavio i da je poslodavcima obećano da se bruto plate neće povećavati, što praktično znači da će se naći način da se poveća neoporezivi deo plata.- Ministar finansija Dušan Vujović je obećao da posle uvećanja minimalne zarade poslodavci neće imati veći trošak. On je objasnio da je nemoguće povećati minimalnu zaradu za više od 10 odsto jer bi to urušilo budžet za narednu godinu - naveo je Atanacković.

Sociojano-ekonomski savet je od devet jutros u Vladi Srbije pregovarao u o novoj minimalnoj ceni rada koja bi se isplaćivala od 2018. godine.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predsednici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije.Reprezentativni sindikati tražili su da minimalna cena rada po satu od iduće godine bude povećana sa 130 na 154 dinara, a uslov Unije poslodavaca je da istovremeno bude povećan neoprezivi deo zarade koji je sada 11.600 dinara.

Minimalna cena rada po satu od januara ove godine je povećana sa 121 dinar po satu na 130 dinara, a poslednjih pet godina za 15 dinara. Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Stojiljković: Povećanje minimalca nedovoljno, ali za sada jedino moguće

Reprezentativni sindikati u Srbiji su tražili da povećanje minimalne zarade po satu bude 18 odsto a pristali su na povišicu od 10 procenata jer je privreda u takvom stanju da poslodavci jedva mogu da isplaćuju i sadašnji minimalac, rekao je danas predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

- Daleko smo od toga da smo zadovoljni odlukom Socijalno-ekonomskog saveta da minimalna zarada po satu bude povećana sa 130 na 143 dinara po satu, ali smo je prihvatili jer je to jedino optimalno rešenje u ovom trenutku. Na jugu zemlje radnici ne dobijaju ni sadašnju minimalnu zaradu - kazao je Stojiljković agenciji Beta.

On je istakao da najsiromašniji građani održavaju fiskalnu stabilnost u Srbiji, a da se novac iz državne kase odliva kroz subvencije i koruptivne kanale.

- Povećanje minimalne zarade od 10 odsto ni blizu ne pokriva troškove minimalne potrošačke korpe, ali za sada je to jedino moguće rešenje. Navikli smo predstavnike korporativnog kapitala da zapošljavaju naše ljude za 200 do 300 evra - kazao je Stojiljković.

SES nije prihvatio Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti

Socijalno ekonomski savet je na današnjoj sednici doneo odluku da ne prihvati Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti jer ima dosta majnkavosti i socijalni partneri nisu bili konsultovani, rekao je Tanjugu predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je kazao da sadašnji nacrt zakona nije prihvatljiv za sindikate, Uniju poslovaca Srbije i Ministartvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stav SES-a je da je predloženi Nacrt neprihvatljiv i da bi trebalo iznova trebalo krenuti u njegovu izradu.

Kako je rekao, taj Nacrt zakona predviđa dodatne troškove i ima otvorena pitanja kada je reč o njegovoj primeni.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je juče da je važno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude funkcionalan i u interesu svih građana, te dodao da su primedbe na Nacrt imali i sindikati i Unija poslodavaca.

Ministar nije želeo da govori o rokovima do kada bi "dorađen" predlog mogao da se nađe na vladi, a zatim i pred poslanicima.

- Ne bih licitirao sa datumima, važnije nam je da zakon bude funkcionalan, u interesu svih građana, a vreme... S obzirom da smo čekali ovoliko, dani nisu važni u ovom trenutku - rekao je Đorđević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Sanja 13.09.2017 11:08

    "Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika".
    Da, toliko pojedini poslodavci uplaćuju,a ostatak na ruke u kešu.U tom delu isplate u kešu, finansijska policija treba da utvrdi kako vešti poslodavci kradu budžet Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mala plata veći minimalac minimalna cena radnog sata poslodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana