Tekst objavljen: 27.08.2019 15:55        


Vlada Srbije do kraja meseca, zajedno sa Svetskom bankom, mora da završi analizu da li će, kada i koliko struja poskupeti

MMF: "Cena struje treba da prati rast inflacije"

Tako se bar navodi u izveštaju koji je Međunarodni monetarni fond objavio na svom sajtu. U sledeću kontrolu delegacija iz Vašingtona stiže za mesec dana, navodi RTS.

U Vladi Srbije još se prave računice, ali za MMF nema dileme - struja u Srbiji trebalo bi ove godine da poskupi najmanje onoliko koliko je porasla inflacija. To je nešto više od dva odsto.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić podseća da je cena struje za domaćinstva u Srbiji jeftinija nego u okruženju, pre svega nego u zemljama EU.

"Ali, s druge strane su i primanja, odnosno standard stanovništva vrlo niski, pa kad uporedimo ta dva segmenta dolazimo do ovog socijalnog argumenta, koji je jak i sa kojim nastupa Vlada", ističe Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nezvanično, Fond insistira da se usvoji formula po kojoj će se poskupljenje struje trajno vezati za inflaciju. Кao i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu.

U pregovorima srpski zvaničnici napominju da struje jeste jeftina, ali u budžetu svakog domaćinstva na nju se izdavaja više od pet odsto, što je evropski rekord.

Za stručnjake, tu nastaje vrzino kolo.

"Data cena električne energije stvara jedan vid podsticaja domaćinstvima da se u većoj meri oslanjaju na struju u smislu potreba za grejanjem, toplom vodom", napominje profesor Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF cena struje struja poskupljenje struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana