Tekst objavljen: 19.07.2018 10:45        


Odbor Izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda na sednici održanoj u Vašingtonu odobrio je Srbiji novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike u javnosti, popularno nazvanog "čuvarkuća", saznaje "Blic biznis".

MMF odobrio Srbiji aranžman "čuvarkuću"

Aranžman je odobren za period od 30 meseci i savetodavnog je karaktera. Takođe, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Program predstavlja kontinuitet u odnosu na stendbaj aranžman iz predostrožnosti koji je Srbija uspešno završila u februaru 2018. godine. Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, tokom perioda od 30 meseci, na koliko je odobren aranžman, napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata na kojima će se davati ocena njegovog sprovođenja.

Novi mehanizam podrške

Instrument za koordinaciju politike predstavlja novi mehanizam podrške Međunarodnog monetarnog fonda zemljama članicama, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Namenjen je zemljama posvećenim reformama, a dogovara se u cilju dobijanja podrške odgovarajućem ekonomskom programu, kada zemlja nema tekućih ni potencijalnih platnobilansnih problema.

Na sednici Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda ocenjeno je da je Srbija uspešno rešila makroekonomske neravnoteže i povratila poverenje. Sprovođenjem ekonomskog programa koji je bio podržan trogodišnjim stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti, postignuta je fiskalna održivost, uspostavljena silazna putanja javnog duga i njegovo ubrzano smanjenje, i ojačana eksterna pozicija zemlje. Monetarna politika uspela je da zadrži inflaciju pod čvrstom kontrolom, istovremeno podržavajući ekonomski oporavak i održavajući relativnu stabilnost deviznog kursa. Poverenje koje je proizvela poboljšana makroekonomska situacija ogleda se u rastućim investicijama, kako iz inostranih tako i iz domaćih izvora, i omogućava ekonomski oporavak.

MMF: Ekonomski izgledi Srbije pozitivni

Odbor izvršnih direktora MMF istakao je da ekonomski izgledi zemlje ostaju pozitivni. Međutim, Srbija je i dalje podložna uticaju regionalnih i globalnih kretanja i nestabilnosti sa međunarodnog tržišta. Ukazuje se da bi kašnjenje u sprovođenju strukturnih reformi ili narušavanje fiskalne discipline moglo ugroziti poverenje i smanjiti izglede srednjoročnog rasta.

Dogovoreni program, podržan Instrumentom za koordinaciju politika, predviđa da fiskalna politika bude usmerena ka daljem smanjenju javnog duga, povećanju kapitalnih investicija u cilju rešavanja infrastrukturnih potreba Srbije, kao i određenom smanjenju poreskog opterećenja privrede i rada.Monetarna politika Narodne banke Srbije ocenjena je kao odgovarajuća u uslovima neizvesnosti na domaćem i inostranom tržištu. Nastaviće se sa daljim jačanjem procesa dinarizacije.

Strukturne i institucionalne reforme

U finansijskom sektoru ocenjeno je da su postignuti dobri rezultati u smanjenju nivoa problematičnih kredita, kao i da je potrebno nastaviti aktivnosti na njihovom daljem smanjivanju. Prioriteti su i usklađivanje regulatornih i nadzornih okvira sa standardima Evropske unije i rešavanje izazova u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Strukturne i institucionalne reforme imaju za cilj unapređenje poslovnog okruženja, što doprinosi uspešnijem procesu pristupanja zemlje EU. Ove reforme fokusiraće se na restrukturiranje državnih preduzeća, finansijskih institucija i javne uprave, kao i dalje smanjenje sive ekonomije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aranžman sa mmf paket pomoći paket čuvarkuća Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana