Tekst objavljen: 08.03.2016 15:15        


Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard pohvalila je danas odluku Kipra da dva meseca pre roka izađe iz spasilačkog paketa pomoći, nakon što se ta članica evrozone vratila na stabilne finansijske temelje. 

MMF podržao odluku Kipra da pre roka izađe iz programa

Lagard je saopštila da je dobila pismo od kiparskog ministra finansija Harisa Jorgijadesa, u kom je obaveštava o odluci kiparske vlade da ta zemlja 7. marta izađe iz kreditnog aranžmana, prenosi agencija Frans pres.

"Želela bih da čestitam građanima i vladi Kipra na uspehu u okviru ekonomskog programa prilagođavanja, koji je doneo impresivan zaokret u ekonomiji u protekle tri godine", izjavila je ona.

Bankarski sistem Kipra je, kako je istakla, na daleko stabilnijim pozicijama sada, a rešavanje problema nenaplativih zajmova je znatno poboljšano, što otvara prostor za produktivno kreditiranje.

"Fiskalna pozicija je vraćena na održivi kurs", navela je Lagard, dodajući da je Kipar povratio pristup međunarodnim tržištima kapitala.

MMF-ov kreditni aranžman Kipru, kao deo šireg spasilačkog paketa Evropske unije i Fonda toj zemlji, trebalo je da istekne 14. maja, podseća Frans pres.

Zvanična Nikozija je, takođe, pre roka izašla iz kreditnog aranžmana dobijenog od evropskih institucija, koji je trebalo da bude okončan ovog meseca.

U martu 2013. godine, zbog kolapsa bankarskog sektora, Kipar je od MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke dobio program pomoći u vrednosti od deset milijardi evra.

U zamenu za dodelu tih sredstava, takozvana "trojka" međunarodnih kreditora zahtevala je od vlade u Nikoziji da sprovede stroge mere štednje i da restrukturira bankarski sistem, koji je bio u velikoj meri izložen grčkom dugu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF Kipar evrozona Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana