Tekst objavljen: 21.08.2015 12:20        


Misije MMF-a, koja boravi u Srbji zbog druge revizije aranžmana, traži od vlade da ubrza sprovođenje strukturnih reformi, što je srpska strana i obećala, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović. 

MMF traži da se dodatno ubrzaju reforme

Na pitanje novinara da li nam MMF nešto zamera, Vujović je rekao da nam jedino zameraju sporost i da su očekivali da će biti manji "taj stepen otpora i sporosti u sprovođenju strukturnih reformi, kako zbog administrativnih teškoća tako i zbog otpora pojedinih interesnih grupa, u svim delovima".
"Gde god treba nešto da se menja, postoje otpori organizovani ili postoje administativne kočnice koje su ugrađene i ako niko ne pomaže sve stane", dodao je ministar.

Prema rečima Vujovića, opravdanje je bilo samo da smo tražili dopunsko vreme i dali obećanje da ćemo ubrzati sve te procese, kao i da ćemo preduzeća u restrukturiranju dovesti do cilja, a to znači da će biti zatvorena ili uspešno prilagođena tržišnim uslovima.

Vujović je dodao to što smo dobili dopunsko vreme neće biti prekid svih aktivnosti, već da ćemo to raditi što pre.

"To što smo dobili godinu dana ne znači da sada čekamo 10 meseci pa da ponovo kampanjski krenemo tek sledeće godine", dodao je ministar finansija.

Na pitanje zašto još Koridori nisu spojeni Putevima Srbije, Vujović je kazao da je neko u prethodnom periodu insistirao da se to razdvoji, dok se sada insistira da ta preduzeća budu spojena.

"I jedno i drugo rešenje je dobro ako daje rezultate, trenutno mi se čini da postoji jako mnogo otpora i mi ćemo tražiti rešenje koje je efikasno, a da li će to biti baš onako kako je neko zamislio, to ćemo rešiti u hodu. Jako je važno da ta dva preduzeća daju očekivane reazultate", rekao je Vujović.

On je istakao da je po njemu mnogo "opasnije to što se sporo rezlizuju projekti i što imamo 13 milijardi dinara kašnjenja u realizaciji projekata, nego koja je organizaicona forma Puteva i Koridora i drugih preduzeća".

Prema njegovim rečima, sastanku sa MMF-om je konstatovano da je to rezultat slabijeg planiranja i administrativnih kočnica koje postoje od ranije.

"Planirani rashodi su bili 123 milijarde dinara na investicije u konsolidovanoj državi - centralnog budžeta, lokala, Koridora itd. Očekuje da će biti 110 miliajrdi na nivou godine, što je otprilike 10 odsto manje odnosno kašnjenje od mesec, dva najviše", objasnio je Vujović.

Kao primer je naveo da je u EPS-u ranije bilo sukoba interesa i hiljadu razloga iza kojih se krila namera velikog broja direktora u tom preduzeću da sačuvaju svoje privilegije i pozicije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reforme Srbija reforme Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana