Tekst objavljen: 11.10.2015 13:00        


Zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda za Evropu Jorg Dekrasin izjavio je da MMF razgovara sa Vladom Srbije o mogućem povećanju plata i penzija u 2016. godini, uz napomenu da treba osigurati i da budžetski prihodi i rast privrede nastave da idu uzlaznom putanjom.

MMF:Razgovaramo sa srpskom vladom o platama i penzijama

Trogodišnji “stand by” aranžman, koji je Srbija zaključila sa MMF-om početkom ove godine, do sada se, prema njegovoj oceni, dobro pokazao:

"Srbija je imala dobar početak, izašla je iz recesije, uradila značajna prilagođavanja", rekao je Dekrasin za Tanjug, u okviru redovnog jesenjeg susreta MMF-a i Svetske banke, koji se ove godine održava u peruanskoj prestonici Lima.

Redovni jesenji susreti okupili su finansijsku elitu iz celog sveta, a među učesnicima su i guverner NBS i guverner Srbije u MMF Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, koji je govorio na jednom od panela.

Konferenciju prati veliki broj svetskih medija, a izveštač Tanjuga je jedini predstavnik medija iz Evrope, koji je u Limi na poziv MMF-a.

Kad je reč o Srbiji, Dekrasin ukazuje da našoj zemlji sada preostaju dva izazova - viša stopa rasta na srednji rok i dalje smanjenje deficita i javnog duga.

Da bi se to postiglo za 2016. godinu, objašnjava on, potrebno je da dosadašnji dobar trend bude očuvan, da prihodi budu bolji i da se postigne veći rast.

“Onda možemo da se postavimo tako i da pitamo kakva bi politika bila u funkciji postizanja ta dva cilja - većeg rasta i manje ranjivosti za deficit i dug zemlje. I razgovaramo sa vladom o tome, kako se približava kraj godine”, rekao je Dekrasin.

Srbija je, kako je ranije konstatovao MMF, od zaključivanja aranžmana, postigla odlične fiskalne rezultate, pohvaljena je i monetarna politika koju sprovodi NBS, dok se u pojedinim segmentima strukturnih reformi kasnilo.

Na pitanje može li to da ugrozi aranžman, Dekrasin je istakao da MMF pre svega zanima rast na srednji rok. “Ne bih da spekulišem, jer mi uvek gledamo na ceo paket i na to da li taj paket postiže srednjoročni rast”, naveo je on i dodao da ima mnogo različitih reformi koje bi mogle da dovedu do tog cilja.

“U Srbiji se sprovodi proces privatizacije, reforma javnih preduzeća, popravljanje poslovne klime... To su sve važne reforme”, ocenio je zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pistalo 11.10.2015 18:50

    Dobar pokazatelj zainteresovanosti evropskih zemalja za MMF
    jeste i prisustvo izveštača iz evropskih zemalja.Samo Tanjug.
    Jaši po pravoslavnim zemljama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plate i penzije dogovor mmf i srbije povećanje plata povećanje penzija male penzije male plate stand by nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana