Tekst objavljen: 15.05.2015 14:39        


Zaboravite visoke račune za struju, jer biste ubrzo mogli puniti svoj telefon, tablet ili neki drugi uređaj preko sobnih biljaka, piše britanski list "Dejli mejl". Inženjeri iz Čilea su, naime, razvili USB punjač koji prikuplja energiju iz zemlje i pretvara je u struju za punjenje uređaja.

Mobilni telefoni će se uskoro puniti na sobne biljke

Jedna biljka može napuniti smartfon za otprilike 90 minuta, a osim toga može i da daje struju za stonu lampu ili neki drugi uređaj.

Prototip ovog izuma nosi naziv E-Kaia, a razvili su ga još 2009. godine Evelin Aravena, Kamila Rupčić i Karolina Gerero za vreme studija.

Izum se temelji na procesu fotosinteze tokom kog biljka proizvodi organski materijal koji pomaže njen rast i koji pretvara energiju svetla u hemijsku energiju.

Naime, mikroorganizmi koji se nalaze oko korena biljke potom razbijaju ova organska jedinjenja, stvarajući energiju za rast biljke, ali neki elektroni tada se otpuštaju kao nusproizvod. E-Kaia sadrži elektrode koje "hvataju" elektrone iz zemlje i pretvaraju ih u neki oblik struje.

Tehnologija ne utiče na rast i razvoj biljke, a može proizvesti struju jačine pet volti, što je dovoljno za punjenje uređaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
usb prototip razvoj tehnologije E-Kaia IT tehnologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana