Tekst objavljen: 29.06.2015 16:11        


Fiskalni savet Srbije ocenio je danas da bi budžetski deficit do kraja godine lako mogao da iznosi oko 3,5 odsto BDP-a, ali i upozorio da bi toliko smanjenje u odnosu na plan bilo privremeno i neodrživo, te da je, bez obzira na rezultat, lako dokazati da strukturni deficit iznosi oko pet odsto BDP-a. 

Mogu, ali neodrživ deficit od 3,5 odsto BDP

Analiza izvora dosadašnjeg smanjenja deficit u odnosu na 2014. pokazala je, kako je navedeno u najnovijem izveštaju Fiskalnog saveta za maj, da je smanjenje deficita drzavne kase u iznosu od oko 20 milijardi dinara posledica kašnjenja pojedinih isplata.

Naime, iz budžeta nije potrošen novac planiran za javne investicije, niti je utrošen novac planiran za otpremnine.

"U slučaju ekstremne neefikasnosti do kraja godine, ovi rashodi bi mogli da budu manji i do 1,5 procentnih poena u odnosu na plan, a to bi spustilo deficit na 3,5 odsto BDP-a", piše u izveštaju.
Nije nemoguće, kako navodi Fiskalni savet, da do kraja 2015. bude i vanrednih prihoda.
Savet navodi primer da je Telekom u januaru uplatio 7,6 milijardi dinara na ime dobiti iz 2013. godine, tako da nije isključeno da će do kraja godine uplatiti i novac na ime dobiti iz prošle godine.

"Medjutim, čak i ako bi deficit u ovoj godini bio blizu tri odsto BDP-a, jednostavno je pokazati da strukturni deficit iznosi oko pet odsto BDP-a", ističe Fiskalni savet.

Naime, kako je navedeno, svako smanjenje rashoda za javne investicije i otpremnine biće nadomešteno u planu za sledeću godinu, dok će se pri planiranju svih neporeskih prihoda isključiti uticaj svih vanrednih povećanja.

"Imajući u vidu da u 2016. očekujemo i rast budžetskih troškova za kamate od oko 20 milijardi dinara, u nastavak fiskalne konsolidacije zapravo krećemo s deficitom od vise od pet odsto BDP-a, bez obzira kakav će biti zvaničan fiskalni rezultat u 2015", navodi Savet.

Fiskalni savet podseća da je deficit opšte države u prvih pet meseci ove godine manji za vise od 80 milijardi dinara u odnosu na isti period 2014. godine, ali i podvlači da je samo polovina tog smanjenja strukturno poboljšanje.

Deficit je u prvih pet meseci iznosio 27 milijardi dinara, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 110 milijardi, navedeno je u izveštaju Fiskalnog saveta za maj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
deficit srbije deficit budžeta bdp srbije BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana