Tekst objavljen: 01.06.2015 12:51        


Još uvek je moguće da Grčka i njeni kreditori ove nedelje postignu dogovor oko reformi neophodnih za otključavanje isplate tranše kredita pomoći, izjavio je danas komesar EU za digitalnu ekonomiju i društvo Ginter Etinger.

Moguć dogovor s Grčkom ove nedelje

"Potreban je napredak na nivou radne grupe da bismo se dogovorili oko reformi, možda čak i do kraja nedelje, što bi omogućilo isplatu poslednje tranše tekućeg programa", rekao je Etinger u intervjuu za nemački list Velt, a preneo Rojters.

Etinger je, međutim, odbacio očekivanja da će pomak biti ostvaren na sastanku nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednika Francuske Fransoe Olanda i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera danas u Berlinu. "Problemi Grčke suviše su veliki da bi bili rešeni usput", naveo je komesar.

Grčka levičarska vlada već mesecima pregovara sa kreditorima (Međunarodni monetarni fond, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da "odmrzne" poslednju tranšu pomoći vrednu 7,2 milijarde evra. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrednost, koje zahtevaju kreditori, a koje vlada u Atini okleva da sprovede.

Pritisak na Grčku da postigne dogovor s kreditorima je intenziviran budući da ovog meseca treba da vrati četiri rate duga MMF-u vredne 1,6 milijardi evra.

Etinger navodi da su razgovori Atine i kreditora napredovali na polju poreza na dodatu vrednost, ali da razmimoilaženja i dalje postoje u oblasti tržišta rada i penzionog sistema.

Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je u nedelju sa liderima Francuske i Nemačke telefonom, kako bi razmatrali napredak pregovora između Atine i kreditora. Nakon razgovora s Olandom i Merkelovom, Cipras je imao sastanak sa ministrom finansija Janisom Varufakisom, koji je novinarima u Atini poručio da je optimista u pogledu "skorog sporazuma".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reforme grčke evropska centralana banka aranžman sa mmf međunarodni kreditori grčka kriza Grčka odmrzavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana