Tekst objavljen: 01.10.2017 14:24        


Oni koji su kasnili sa plaćanjem obaveza duže od 60 dana sada ne mogu da se zadužuju u matičnim bankama u naredne tri godine.

Na crnoj listi zbog neplaćanja rata „Dajnersu”

Građani koji su na vreme izmirivali svoje obaveze prema „Dajnersu” i nisu kasnili sa uplatama više od 60 dana, nemaju evidentiranu docnju u Kreditnom birou i neće imati problema da se ponovo zadužuju kod svojih matičnih banaka.

Oni koji su se oglušili o saopštenja ove kompanije i nisu nastavili da otplaćuju svoje rate i posle pokretanja stečaja, ne mogu da računaju na nove zajmove u naredne tri godine, koliko će se docnja voditi u Kreditnom birou.

„Dajners” je imao oko 35.000 članova i svima je stiglo obaveštenje da nastave sa otplatom.

Mnogi vlasnici „dajners” kartica očigledno nisu ozbiljno shvatili obaveštenja ove kompanije i savete da nikako ne bi trebalo da prestanu da plaćaju dospele račune i rate. Oni su se ugovorom obavezali na to i novonastale okolnosti tu ništa ne menjaju, jer će rate kad-tad stići na naplatu.

Jedna naša čitateljka je tako tek nedavno saznala da njen dug, evidentiran u Kreditnom birou, iznosi više od 70.000 dinara, iako je sve svoje obaveze prema „Dajnersu” izmirila odjednom. Kada je sa uplatnicom otišla u „Dajners” i zatražila objašnjenje zašto uplata nije proknjižena, rečeno joj je da jeste, ali kasno, pošto je račun plaćen nekoliko dana posle dvomesečnog zakašnjenja. Dovoljno da Kreditni biro zabeleži docnju i stavi klijenta na listu onih koji ne mogu da se dodatno zadužuju.

– Prema ranijim iskustvima, „Dajners” je klijentima dozvoljavao kašnjenja do 120 dana i nisam znala da se to promenilo. Pokušaću sa njima da rešim problem, pošto je rok probijen za samo nekoliko dana – kaže naša čitateljka.

Kako su za „Politiku” izjavili u „Dajnersu”, oni Kreditnom birou šalju podatke o finansijskom zaduženju korisnika platnih kartica, fizičkih i pravnih lica, samo za već dospele obaveze, a to znači za one obaveze čiji je rok za plaćanje već prošao, i to 60 dana. Oni su ponovili da je u interesu građana da nastave da plaćaju obaveze prema „Dajners klubu” u stečaju kako bi izbegli plaćanje naknada za kašnjenje, utuženje ili evidentiranje docnje.

U Udruženju banaka Srbije kažu da pokretanje stečajnog postupka ne znači da prestaju obaveze koje su klijenti imali prema „Dajnersu”.

– Kreditni biro evidentira samo ono što njegovi članovi imaju u svojoj bazi. On ne može da obriše ili promeni obavezu koju klijent ima, to jedino može da uradi „Dajners”, koji je njihov član od 2005. godine – kaže za „Politiku” Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Prema njegovim rečima, dovoljno je da klijenti „Dajnersa” imaju dokaz o uplati. Ukoliko su računi plaćeni u roku, a „Dajners” to iz nekog razloga nije proknjižio, na njima je da to i isprave i obrišu docnju.

– Ako je docnja nastala tako što klijent svoj dug nije uplatio blagovremeno, ona će se u Kreditnom birou voditi naredne tri godine. Docnja se registruje u Kreditnom birou ako građani obaveze ne isplate u roku od 60 dana. Ako je neki račun plaćen posle tog roka, Kreditni biro će to evidentirati, pa čak i ako je klijent uplatio ceo iznos – objašnjava generalni sekretar UBS-a za „Politiku”.

Stečaj nad „Dajnersom”, da podsetimo, pokrenut je u julu, pošto je račun ove kompanije bio blokiran još od maja. Zahtev je podneo „Dajners”, odnosno novi vlasnik „Erste kard klub”, koji je posle kupoprodaje uočio nepravilnosti u finansijskim izveštajima kompanije koju je kupio.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ivan 25.08.2019 13:20

    Meni su u raiffeisen banci našli da sam u minusu od 10,280.41hiljada dinara i da sam kasnijo od 126 dana a toje nemoguce dasam toliko kasnijo naj vise sam mogao da kasnim od mesec dana jer primam platu svakog meseca u raiffeisen imam svakoga meseca dve uplate na racun prva uplataje od 39 hilada a druga od 2,800dinara i tako od decembra traje 2018 godine pa do sada nisam imao stalni posao bijosam prijavljen na ugovor na odredjeno vreme i sada sam od 1avgusta dobijo stalni posao i hteo sam kredit da uzmem podneosam zahtev za kredit i odbili su me što sam bijo u minusu od 10.280.41hiljada dinara jasam to oplatijo davno jer mi svakoga meseca plata na racun prva uplata bude 6 ili 7 u mesecu a druga 21 ili 22 u mesecu obe uplate u istom mesecu se uplaćuju na racun i nemoguce je da sam kasnijo 126 dana molibih da mi se otkloni to dugovanje na kreditnom birou jer nije hitno potreban kredit

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje rata dajners kreditni biro crna lista

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana