Tekst objavljen: 07.12.2015 14:22        


U kontrolama koje je Inspekcija rada obavila na gradilištima u Srbiji, od 1.182 zatečena radnika, njih 273 (23 odsto) je angažovano "na crno“, jer poslodavci sa njima nisu zaključili ugovor o radu, niti su ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Na gradilištima skoro četvrtina radi "na crno"

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, kontrolama su bila obuhvaćena 274 poslodavca, a na osnovu utvrđenog stanja inspektori su doneli rešenja o otklanjanju nepravilnosti i naložili poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa radnicima angažovanim "na crno“.

Na pojedinim gradilištima na Zlatiboru, Kopaoniku, Beogradu, Čačku i Nišu više od 150 radnika je pobeglo u trenutku dolaska inspekcije, a na jednom gradilištu je čak sprečen ulazak inspektora.

Zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli 45 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa i 20 zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Zbog prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali 38 prekršajnih naloga.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspekcija je donela i 39 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i osam rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenih za bezbedan i zdrav rad.

Inspektori rada su doneli i 65 rešenja kojima je poslodavcima naloženo da sa angažovanim radnicima zasnuju radni odnos, utvrde odmor u toku rada i nedeljni raspored.

Prilikom nadzora na gradilištima otkriveno je i devet neregistrovanih subjekata, u kojima je zatečeno deset neprijavljenih radnika. Inspektori su doneli devet rešenja kojima su im naložili da odmah pokrenu postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Inspekcija će kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ako se utvrdi da neregistrovani subjekti nisu postupili po rešenju, već su nastavili sa neregistrovanim radom, protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Imajući u vidu broj zatečenih neprijavljenih radnika, kao i masovno bežanje radnika sa gradilišta, inspekcija će ponoviti nadzore na gradilištima uz asistenciju policije, navodi se u saopštenju ministarstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rad na crno neprijavljeni radnici inspektori za rad gradilište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana