Tekst objavljen: 02.06.2019 9:00        


Svinjski but, koji trenutno košta od 400 do 480 dinara, mogao bi da poskupi na 520 dinara. Najave o novom rastu cena od oko 40 odsto ipak su preterane, tvrde najveći proizvođači

Na leto nas čeka novo poskupljenje svinjetine

Srbiju neće zaobići potresi na tržištu svinjetine koji su globalno zahvatili gotovo sve države sa značajnijom potrošnjom ove vrste mesa.

Uzrok ovakvom stanju je nagli rast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je zbog afričke kuge svinja na tamošnjim farmama usmrćeno više od milion domaćih svinja.

Prema zvaničnim podacima EU, objavljenim pre nekoliko dana, prosečna cena svinjskog mesa u Evropskoj uniji porasla je 21,9 odsto od prošle godine. Istovremeno i izvoz za Kinu značajno se uvećava.

Procene su da će do kraja godine globalno poskupljenje biti još drastičnije.Kako će se, i u kojoj meri, sve to odraziti na Srbiju, koja još nema dozvolu za izvoz na kinesko tržište? Svinjetina je već u radnjama skuplja nego pre dva meseca. Svinjski but trenutno košta od 400 do 480 dinara. Najave o novom rastu cena od oko 40 odsto ipak su preterane, tvrde najveći proizvođači.

– Tokom leta svinjski but bi maksimalno mogao da poskupi na 500 do 520 dinara. Sve preko toga su spekulacije, a posebno da će svinjetina ići na 700 ili 800 dinara. To nije moguće, jer bi se tada izjednačila sa cenom junetine. Iz iskustva vidimo da ukoliko jedna vrsta mesa poskupi potrošači prelaze na drugu, jeftiniju. U našem slučaju to bi bila piletina, koja je u Srbiji jeftina – kaže za „Politiku” Petar Matijević vlasnik „Industrije mesa Matijević”.

Uz Miroslava Miškovića i Miodraga Kostića on je jedan od tri najveća proizvođača svinja u Srbiji. Naša zemlja, po procenama, ima oko tri miliona svinja u uzgoju što nije dovoljno za domaću potrošnju. Razlika se nadomešćuje uglavnom uvozom mesa za prerađivačku industriju i po nezvaničnim informacijama postoje velike zalihe tog mesa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uvoz je trenutno neisplativ, jer su cene na evropskom tržištu porasle. Zlatan Đurić, iz Unije poljoprivrednih proizvođača, međutim, ističe da sa trenutnom otkupnom cenom svinjetine od 135 dinara za kilogram „žive vage”, odnosno 150 do 155 dinara (sa uračunatim PDV-om), nema razloga za rast cena.Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prošle godine uvoz svinjskog svežeg i zamrznutog mesa, u odnosu na 2017., porastao je devet odsto. Po zvaničnoj statistici, najviše smo ga uvozili iz Španije i Nemačke a manje količine stizale su i iz Holandije, Mađarske i Hrvatske. Izvoz je u istom periodu pao oko 30 procenata.

1 komentar

  1. User image
    Sveta 02.06.2019 11:55

    Samo poskupljenje otkupne cene može povećati proizvodnju. Povećanje proizvodnje povećava broj zaposlenih i modernizaciju proizvodnje. Tako se povećava i kvaliteta i kvantiteta...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Petar Matijević leto svinjetina poskupljenje mesa poskupljenje meso

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana