Tekst objavljen: 29.11.2013 10:00        


Komplikovane zakonske procedure, birokratske besmislice, kao i činjenica da nijedan operater u zemlji nema ugovor sa Eplom, najveće su prepreke uvozu pametnih telefona ovog američkog giganta, tvrde stručnjaci i predstavnici IT kompanija. Zbog toga Ajfoni u Srbiju stižu nelegalnim kanalima iz inostranstva.

Na uvozu Ajfona država godišnje gubi 30 miliona evra

A prosta računica kaže −ako je za 250.000 Ajfona po ceni od 600 evra po komadu potrošeno oko 150 miliona evra, to znači da je Srbija za godinu dana samo na ime poreza zakinuta za 30 miliona evra.

Državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević kaže da je Pravilnik o telekomunikacionoj opremi usklađen sa direktivama EU, kao i da država nastoji da reši problem uvoza Eplovih proizvoda. - Pravilnik je usklađen sa direktivom EU, ali će do kraja godine biti donekle izmenjen kako bi se olakšao uvoz i promet svih mobilnih telefona. Međutim, deo koji se odnosi na usaglašenost tehničkih karakteristika neće biti menjan, jer te odredbe važe za sve proizvođače – kaže Lazarević.
Predsednik kompanije Komtrejd Veselin Jevrosimović kaže da crno tržište Ajfona u Srbiji cveta zbog nerazumnih propisa.

- Sadašnja pravila traže od onih koji bi da uvoze Ajfone da imaju originalnu dokumentaciju samog Epla, što sada ne možete da dobijete. Pravilnik čak ne uvažava ni “CE sertifikat”. Posledice toga su jasne, a to je da u Srbiji nema legalnih Ajfona. Država je na gubitku, a crno tržište cveta. Zato zakonski okvir treba menjati – kaže Jevrosimović.

Stručnjak za informacione tehnologije Dragan Varagić saglasan je da je zakonski okvir prepreka legalnom uvozu Eplovih uređaja.

- Procedure za uvoz Epla su besmislene i nepotrebne! Sa druge strane, istina je i da Epl donekle ucenjuje operatere prevelikim uslovima. Oni, na primer, traže da se obavežete ugovorima po kojima će prodavati po 50.000 primeraka, što je neisplativo. Ovo tržište više ne raste i očekujem da će Epl u budućnosti smanjiti uslove – konstatuje Varagić.

 Da su uslovi Epla neisplativi za domaće operatere, kažu i u kompaniji Telekom Srbija i dodaju da je "u ovom trenutku nemoguće reći kada bi Ajfon mogao da se nađe u ponudi".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija mobilni telefoni mobilni telefon apple epl ajfon iphone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana