Tekst objavljen: 10.06.2015 14:08        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle zbog očekivanog velikog pada rezervi američke sirove nafte, što bi bio signal za poboljšanje tražnje u najvećoj svetskoj privredi, naveli su analitičari.

Nada u smanjenje američkih zaliha poskupela naftu

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi 79 centi na 60,93 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu poskupela 61 cent na 65,49 dolara, prenosi agencija Frans pres.
Američki institut za naftu (API) je juče izvestio da su zalihe nafte u SAD u nedelji zaključno sa 5. junom pale za 6,7 miliona barela, samo dan uoči objavljivanja zvaničnog izveštaja o nivou zaliha nafte.

Pad zaliha u SAD se doživljava kao signal zdrave tražnje u državi koja je najveći svetski potrošač nafte, i istovremeno pruža podsticaj globalnim cenama i obara prekomerne globalne zalihe.

Kako podseća Frans pres, višak u američkim zalihama je bio ključni razlog koji se krio iza kolapsa cena nafte od preko 50 odsto u periodu jun prošle i januar ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta na berzi nafta svetske zalihe nafte zalihe nafte cene nafta pala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana