Tekst objavljen: 28.01.2016 10:19        


Oporavak cena nafte pomogao je danas globalnim berzama da smanje gubitke, ali su investitori ostali oprezni, jer čekaju nagoveštaje američkih Federalnih rezervi (Fed) o terminu sledećeg povećanja kamatnih stopa, izveštava agencija Rojters.

Nafta "brent" na Londonskoj berzi skočila iznad 32 USD

Neizvesnost uoči saopštenja o novoj politici američke centralne banke uticala je na pad naloga za ulaganja u "sigurna utočišta", kao što su zlato i američke i nemačke državne dužničke hartije.

Cena fjučersa američke nafte je porasla nakon što je ranije pala za čak 4,0 odsto, na blizu 30 dolara za barel. Podaci u SAD su pokazali skok nedeljne tražnje za proizvodima kao što je lož ulje, pošto je hladan vazdušni front pogodio zemlju, mada analitičari kažu da taj rast ne može potrajati dugo.

Sirova nafta tipa "brent" je u trgovanju u Londonu anulirala ranije gubitke, skočivši iznad 32 dolara za barel, navodi Rojters.

Slabljenje poslovne aktivnosti u SAD-u, Kini i ostatku sveta je evidentno imajući u vidu pregršt uglavnom slabijih od očekivanih podataka od početka godine, ocenjuje britanska agencija. Ipak, kako dodaje, neizvesno je da li su poteškoće sa američkim rastom dovoljno jak razlog koji će odvratiti kreatore monetarne politike u SAD od planova za dalje podizanje kamatnih stopa u 2016.

Analitičari uglavnom očekuju da američki Federalni odbor za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) ostavi kamatne stope nepromijenjenim, na 0,25-0,50 odsto i da možda ublaži svoj raniji stav o četiri povećanja stopa za po četvrtinu poena ove godine.

Apple-ove i Boingove razočaravajuće prognoze za ovu godinu oborile su indekse na Wall Street-u, ali su se oni kasnije oporavili sa dnevnog minimuma.

Industrijski indeks Dau Džons je oslabio 74,37 bodova, ili 0,46 odsto, na 16.092,86 poena, indeks S||P 500 je pao 5,64 boda, odnosno 0,3 procenta, na 1.897,99 poena, a kompozitni indeks Nasdak je skliznuo za 43,58 bodova, što je 0,95 odsto, na 4.524,09.

Panevropski FTSEurofirst 300 indeks oslabio je 0,1 procenat.
Ranije danas, kineske akcije su završile trgovinu ojačane, a tokijski Nikei je zatvoren s rastom od 2,7 odsto.
Dolarski indeks, koji je merilo za korpu šest glavnih valuta, pao je 0,3 posto, na 99,112 bodova.

Tradicionalno sigurno utočište za investitore, zlato, spustilo se sa 12-nedeljnog maksimuma dostignutog u utorak, za 4,01 dolar ili 0,36 odsto, na 1.116,16 dolara za finu uncu, izveštava Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte oporavak cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana