Tekst objavljen: 27.07.2015 10:36        


Cene nafte su danas potonule, u svetlu pada prerađivačke aktivnosti u Kini, najvećem svetskom potrošaču energenata, a snažan dolar i znaci povećanja proizvodnje nafte u SAD izvršili su dodatni pritisak na pad cena, navode analitičari.

Nafta jeftinija, smanjena aktivnost kineskih fabrika

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 20 centi na 47,94 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila osam centi na 54,54 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Jačanje dolara, slabi podaci iz prerađivačkog sektora Kine i rast proizvodnje nafte u SAD dodatno su zabrinuli igrače na tržištu nafte", rekao je predsednik sektora za naftu i gas u Aziji i Pacifiku kompanije EY Sanjev Gupta.

Podaci iz Pekinga su pokazali da je ključni indeks koji meri prerađivačku aktivnost u Kini u julu pao na 15-mesečni minimum, bacivši senku na rast druge po veličini svetske privrede. Indeks upravljanja nabavkom, kog izračunava analitička kuća Kejksin (Caixin), iznosio je 48,2 poena u julu i to je najniži nivo od aprila 2014, kada je indeks iznosio 48,1 poen.

U Americi je prošle nedelje, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz", otvorena 21 nova bušotina. Očekuje se da će američka centralna banka pre kraja godine početi da podiže kamatne stope, što će ojačati dolar i učiniti naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge, slabije, valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana