Tekst objavljen: 05.05.2015 10:45        


Cene nafte su danas pale zbog zabrinutosti oko uporno visokih zaliha tog energenta u svetu, navode analitičari.

Nafta jeftinija, zabrinutost oko visokih zaliha

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 12 centi na 58,81 dolar, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila 18 centi na 66,27 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Glavni tržišni analitičar sidnejske firme CMC markets Majkl Mekarti rekao je za Frans pres da će se trgovci po svoj prilici fokusirati na najnoviji izveštaj o zalihama nafte u SAD, koji će biti objavljen sutra.

Cene nafte su porasle prošle nedelje nakon što je izveštaj američkog Ministarstva energetike pokazao da su zalihe benzina u ključnom trgovinskom čvorištu u Kušingu, Oklahoma, pale za 500.000 barela na 61,7 miliona barela, što je prvi takav pad od kraja novembra.

Cene nafte su tokom aprila porasle za petinu u svetlu nekoliko faktora, uključujući zabrinutost oko sukoba u Jemenu, slabljenja dolara i smanjenja broja bušotina u SAD. Cene su, međutim, i dalje niske, nakon što su između juna prošle i kraja januara ove godine potonule gotovo 60 odsto zbog obilne globalne ponude i povećane proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte zalihe nafte pad cene nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana