Tekst objavljen: 10.06.2024 14:15        


Cene nafte pale su i treću nedelju zaredom, jer se očekuje dalje usporavanje rasta američke ekonomije, dok se kineska ne oporavlja tako brzo kako su se trgovci nadali

Nafta pada treću nedelju zaredom, evo koliko sada košta barel


Na londonskom tržištu cena barela prošle nedelje je pala 2,5 odsto, na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 odsto, na 75,53 dolara.

U četvrtak je podršku cenama pružila odluka Evropske centralne banke (ECB) o smanjenju kamatnih stopa, što bi trebalo da podstakne rast ekonomije eurozone, a time i potražnje za naftom u tom bloku.

Ali, već u petak cene su nafte pale jer je sve jasnije da američka centralna banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kako su se trgovci nadali.


Naime, novi podaci s američkog tržišta rada pokazali su da je u maju broj zaposlenih porastao znatno više nego što se očekivalo, što upućuje na to da se rast ekonomije i potrošnje nastavlja solidnim tempom.

Zbog toga bi mogli ojačati inflacioni pritisci, pa je jasno da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamata dok se rast ekonomije dodatno ne uspori.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte nafta brent vesti sa berze pad cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana