Tekst objavljen: 16.09.2015 9:59        


Cene nafte su danas porasle u Aziji, ali je trgovina bila suzdržana pošto tržište iščekuje odluku američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o kamatnim stopama, kao i podatke o stanju zaliha u SAD. 

Nafta poskupela u iščekivanju odluke Fed-a

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru poskupela je 29 centi, na 44,88 dolara, a cena sirove nafta tipa "brent" za novembarske isporuke je skočila pet centi, na 47,80 dolara za barel u popodnevnom trgovanju, prenosi agencija AFP.

Pažnja trgovaca je fokusirana na sutrašnji sastanak Federalnog odbora za slobodno tržište američke centralne banke, na kom će se odlučivati o tajmingu za podizanje kamatne stope.

Pojedini analitičari očekuju da do podizanja kamate dođe ovog meseca, dok drugi predviđaju da će se to dogoditi u decembru.

"Mišljenja su stvarno mešovita", kaže investicioni analitičar kompanije "Philip Fiuchers" u Singapuru, Danijel Ang.

"Vidimo da se tržište podelilo po tom pitanju. Na kraju dana ćemo znati samo to da će rezultati biti kasnije ove sedmice, tako da u ovom trenutku ima puno nagađanja", dodao je on.

Tržišni posmatrači su takođe usredsređeni na nedeljni izveštaj o američkim zalihama sirove nafte koji treba da bude objavljen kasnije danas, a koji je merilo tražnje u zemlji vodećem svetskom potrošaču "crnog zlata".

Prema "Blumbergovoj" anketi, stručnjaci u proseku očekuju rast od 1,75 miliona barela u sedmici zaključno sa 4. septembrom, a rast zaliha reflektuje slabiju potražnju, navodi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta skok cene nafte cena nafte na berzi zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana