Tekst objavljen: 17.06.2015 9:16        


Terminske cene nafte su tokom jutrošnjeg trgovanja u Aziji porasle, u vreme kada trgovci iščekuju najnoviji izveštaj o zalihama nafte u SAD i saopštenje američke centralne banke iz kog će pokušati da zaključe kada se može očekivati podizanje kamatnih stopa, navode analitičari. 

Nafta skuplja, čekaju se vesti iz SAD

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi šest centi na 60,03 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela četiri centa na 63,74 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko Ministarstvo energetike će u toku dana izneti podatke o zalihama nafte kojima je najveći svetski potrošač tog energenta raspolagati u sedmici, zaključno sa 12. junom, a prognozira se da su one smanjene sedmu uzastopnu nedelju.

Tržišta se nadaju da bi smanjenje zaliha u SAD tokom letnje sezone, zajedno sa usporavanjem prozivodnje nafte iz škriljaca moglo da ublaži obilne globalne zalihe "crnog zlata". Velike američke zalihe ključni su razlog koji stoji iza pada cena većeg od 50 odsto između juna prošle i kraja januara ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte cena nafte na berzi skuplja nafta zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana