Tekst objavljen: 02.07.2015 10:20        


Cene nafte su se danas oporavile, nakon što su pregovori o nuklearnom programu Irana produženi, a uprkos neizvesnosti u vezi sa grčkom dužničkom krizom, navode analitičari.

Nafta skuplja, grčka saga se nastavlja

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu poskupela je na Njujorškoj berzi 10 centi na 57,06 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 23 centa na 62,24 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Budući da je produžen rok za postizanje sporazuma o nuklearnom programu Teherana, tržišta će nastaviti da prate pregovore", naveo je lider azijsko-pacifičkog sektora za naftu i gas kompanije "Ernst i Jang" Sanjev Gupta. Iran ima četvrte po veličini svetske rezerve nafte, ali je njegov izvoz pao sa više od 2,2 miliona barela dnevno iz 2011. na oko 1,3 miliona barela u svetlu sankcija zapada.

Trgovci takođe pomno prate situaciju u Evropi uoči referenduma u Grčkoj, na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora. Iako su kreditori odbacili jučerašnji predlog Grčke, trgovci su optimistični da će kriza uskoro biti rešena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
frans pres cena nafte na berzi cena nafte laka nafta nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana