Tekst objavljen: 26.03.2015 9:47        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, nakon što je Saudijska Arabija započela vazdušne udare protiv pobunjenih Huta u Jemenu, što podstiče strahovanja oko proizvodnje nafte na Bliskom istoku.

Nafta skuplja, kriza u Jemenu

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju poskupela je na Njujorškoj berzi 1,90 dolara na 51,11 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu poskupela 1,95 dolara na 58,43 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI nafta je juče poskupela 1,70 dolara, a "brent" 1,37 dolara, posle vesti da je predsednik Jemena Anderabu Mansur Hadi prebačen na sigurnu lokaciju nakon vazdušnog napada na predsednički kompleks.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, lansirala je napade protiv pobunjenih Huta u pokušaju da zaštiti jemenskog lidera u vreme kada je njegova zemlja na ivici građanskog rata. Jemen je sve više podeljen između severa pod kontrolom Huta, koje navodno podržava Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

"Geopolitičke tenzije u Jemenu podižu cene nafte. Ta zemlja nije veliki proizvođač, ali jeste regionalno trgovinsko čvorište pa tenzije mogu izazvati prekide u trgovanju energentima u regionu", navodi investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang.

Cene nafte su od juna oslabile 60 odsto, pre svega zbog snažne proizvodnje nafte u SAD i članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte na berzi cena nafte veća cena nafte cena nafte skače zalihe nafte svetske zalihe nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana