Tekst objavljen: 28.08.2015 10:27        


Cene sirove nafte su i danas porasle, nakon skoka od 10 odsto iz prethodnog dana, zahvaljujući snažnim ekonomskim podacima iz SAD. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru poskupela je 66 centi na 43,22 dolara, a "brent" takođe za oktobarsku isporuku 64 centa na 48,20 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Nafta skuplja nakon privrednih vesti iz SAD

Obe vrste nafte su juče poskupele 10,3 odsto, nakon što su cele nedelje bile blizu najnižeg nivoa u poslednjih šest i po godina.

Američka privreda je u drugom kvartalu evidentirala mnogo snažniji rast nego što je prvobitno procenjeno, od 3,7 odsto, saopštilo je juče Ministarstvo trgovine u Vašingtonu, nakon prethodne procene da je bruto domaći proizvod u datom periodu uvećan 2,3 odsto.

Oštra revizija naviše rezultat je snažnijih investicija, državne i lokalne potrošnje i domaće potrošnje u odnosu na prvobitne procene, navodi ministarstvo. Narudžbe trajne robe u SAD porasle su dva odsto u julu, najvećim delom zahvaljujući prodaji automobila, dodaje ministarstvo.

Podaci iz Vašingtona su ove nedelje pokazali da su zalihe nafte neočekivano smanjene za 5,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 21. avgustom, što ukazuje na zdravu tražnju. Sa druge strane, proizvodnja nafte smanjena je za svega 11.000 barela po danu u datom periodu i ostala je iznad 9,3 miliona barela, blizu decenijskog maksimuma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta skok cene nafte zalihe nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana