Tekst objavljen: 16.07.2015 9:01        


Cene nafte su danas porasle nakon jučerašnjeg oštrog pada, u vreme kada trgovci pokušavaju da shvate sve implikacije sporazuma između Teherana i šest svetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Nafta skuplja, trgovci procenjuju sporazum s Iranom

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu poskupela je na Njujorškoj berzi 39 centi na 51,80 dolara, nakon što je juče pojeftinila 1,63 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 45 centi na 57,50 dolara, nakon jučerašnjeg pada od 1,65 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Posle višegodišnjih pregovora, Iran i šest svetskih sila postigli su istorijski dogovor o nuklearnom programu koji predvidja da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija, što bi moglo da predstavlja prekretnicu u međunarodnim odnosima.

Sporazum je prvobitno doveo do pada cena nafte, budući da su tržišni igrači strahovali da će, u svetlu ukidanja sankcija, iranska nafta preplaviti tržišta. Kada je, međutim, postalo jasno da će biti potrebno dosta vremena da Iran poveća izvoz nafte, cene su počele da rastu. Iran trenutno izvozi oko milion barela nafte dnevno, u odnosu na 2,2 do 2,3 miliona, koliko je izvozio pre sankcija uvedenih sredinom 2012.

Analitičari navode da se iranska nafta neće vratiti na globalno tržište pre iduće godine, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne potvrdi da je Teheran preduzeo korake za ograničavanje nuklearnog programa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta laka nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana