Tekst objavljen: 05.03.2015 10:55        


Cene nafte su danas porasle, zahvaljujući znacima da štrajk u američkim rafinerijama slabi, i pored rasta zaliha nafte, navode analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u aprilu poskupela je na Njujorškoj berzi 21 cent na 51,74 dolara, dok je nafta tipa "brent" za aprilsku isporuku u Londonu poskupela četiri centa na 60,59 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Nafta skuplja uprkos rastu zaliha u SAD

Investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang navodi da su trgovci, uprkos rastu zaliha nafte, fokusirani za znake da je štrajk u američkim rafinerijama pri kraju, što bi omogućilo veći obim rafinisanja nafte.

Rukovodstvo tri vodeće američke rafinerije, kojima upravlja englesko-holandska energetska grupacija "Rojal Dač Šel", od 20. februara pokušava da postigne dogovor sa radnicima o prekidu štrajka. Više od 5.000 radnika u tim rafinerijama je od 1. februara u štrajku, zahtevajući bolje plate i bezbednosne uslove.

Američko Ministarstvo energetike je juče saopštilo da su zalihe nafte u SAD porasle za 10,3 miliona barela u nedelji zaključno sa 27. februarom, dok su analitičari predviđali rast od 3,95 miliona barela.

Tržišta takođe pomno prate napredak pregovora SAD i Irana o nuklearnim ambicijama Teherana. SAD žele dogovor koji bi sprečio Iran da razvije nuklearnu bombu, a Iran želi da mu se olabave ekonomske sankcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta na berzi cena nafte poskupljenje nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana