Tekst objavljen: 17.07.2015 8:50        


Cene nafte su danas porasle, ali je taj rast bio ograničen u svetlu zabrinutosti zbog visokog nivoa globalnih zaliha nafte i jačanja dolara.

Nafta skuplja, zabrinutost zbog visokih zaliha

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu poskupela je na Njujorškoj berzi pet centi na 50,96 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu poskupela 16 centi na 57,08 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su ove nedelje mahom bile u padu, nakon što su, posle višegodišnjih pregovora, Iran i šest svetskih sila postigli istorijski dogovor o nuklearnom programu koji predvidja da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija zapada, što bi moglo da predstavlja prekretnicu u međunarodnim odnosima.

Trgovci naftom strahovali su da će, u svetlu ukidanja sankcija, iranska nafta preplaviti ionako prezasićeno tržište, ali analitičari navode da se nafta iz Irana neće vratiti na globalno tržište pre iduće godine dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne potvrdi da je Teheran preduzeo korake za ograničavanje nuklearnog programa.

Američka agencija za informisanje o energetici je ove nedelje saopštila da su zalihe nafte u najvećem skladištu u SAD, u Kušingu, Oklahoma, ponovo porasle u nedelji zaključno sa 10. julom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte laka nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte frans pres

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana