Tekst objavljen: 16.09.2016 13:00        


Cene nafte su pale danas u trgovanju u Aziji, prekinuvši prethodno započeti oporavak, pošto su izgledi za povećanje proizvodnje u Libiji i Nigeriji potpirili zabrinutost vezanu za preveliki obim ponude. 

Nafta sve bliža psihološkoj granici od 40 dolara

Oba referentna tipa nafte na globalnom tržištu juče su poskupela posle vesti da je iscurilo 6.000 barela benzina iz Kolonijal gasovoda kojim se transportuje gorivo iz priobalnog dela Meksičkog zaliva na istok SAD-a, izveštava agencija Frans pres.

Ipak, efekat ovog akcidenta na cene bacila su u zasenak očekivanja da Libija i Nigerija nameravaju da pojačaju proizvodnju.

Američka "laka" nafta WTI oslabila je danas za 25 centi na 43,66 dolara za barel, a sirova severnomorska nafta "brent" je pala za 26 centi na 46,33 dolara.

Cena WTI nafte se tokom ove nedelje spustila za 4,8 odsto, dok je "brent" izgubio 3,5 odsto vrednosti.
Džefri Hejli, viši tržišni analitičar na trgovinskoj platformi Oanda, kaže da se zabrinutost u vezi sa prevelikom ponudom vratila usled "najava da će Libija i Nigerija povećati isporuke sirove nafte".

Libijska Nacionalna naftna korporacija saopštila je ove nedelje da će udvostručiti proizvodnju u roku od četiri sedmice nakon što preuzme kontrolu nad ključnim lukama koje su zaposele snage odane rivalskom rukovodstvu države.

Istovremeno, Nigerija - najveći proizvođač "crnog zlata" u Africi - izgleda da se sprema da poveća svoj izvoz nafte, kažu trgovci.

Uporna prezasićenost ponude nafte pogađa cene već više od dve godine, pošto rivalski proizvođači održavaju visoke nivoe proizvodnje u borbi za tržišni udeo.

Očekuje se da će na sastanku Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) krajem ovog meseca u i Alžiru biti razmatrano pitanje stabilnosti cena ove sirovine, ali su analitičari i dalje sumnjičavi u pogledu mogućnosti postizanja dogovora o zamrzavanju ili smanjenju proizvodnje.

Hejli primećuje da u nedostatku izjava zvaničnika uoči tog sastanka, "odluka o kamatnoj stopi (odbora za monetarnu politiku Federalnih rezervi) sledeće nedelje postaje glavna tema uličnih spekulacija".

Podizanje kamatne stope će najverovatnije podstaći rast dolara, što će naftu učiniti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, a to će za posledicu imati slabljenje tražnje i cena, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte proizvodnja nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana