Tekst objavljen: 24.03.2016 10:00        


Investitori su pretrpeli gubitke od najmanje 150 milijardi dolara na obveznicama naftnih i gasnih kompanija, usled strahovanja od talasa bankrota u SAD-u i tržištima u usponu podstaknutih padom cena sirove nafte od leta 2014. 

Naftne kompanije izgubile na berzi 2,3 biliona dolara

Prema analizi londonskog Fajnenšel Tajmsa, 300 najvećih naftnih i gasnih kompanija u svetu takođe je registrovalo pad tržišne vrednosti akcija za 2.300 milijardi dolara u tom periodu, odnosno za 39 odsto od kako su cene nafte krenule nizbrdo.

Ovi podaci ilustruju razmere finansijskih gubitaka koje je pad nafte doneo proizvođačima. Uprkos delimičnom oporavku cena od januara ove godine, nafta je još uvek u minusu od oko 65 odsto u odnosu na vrednost koju je imala u junu 2014. kada su cene bile na vrhuncu.

Gubitak od 150 milijardi dolara koji su zabeležili investitori u obveznice naftnih kompanija, Fajnenšel Tajms je izračunao na osnovu podataka o cenama 1.278 obveznica denominovanih u dolaru, evru, funti i jenu kojima se aktivno trgovalo od juna 2014. kada je cena barela severnomorske nafte "brent" iznosila 116 dolara.

Britanski list navodi i da je zaduživanje naftnih i gasnih kompanija poraslo u poslednjih desetak godina. Njihov ukupan dug, uključujuci zajmove, gotovo je utrostručen sa 1,1 bilion dolara iz 2006. godine na 3,0 biliona dolara 2014. godine, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja.

Najbrži rast zaduživanja, u odnosu na vrednost imovine koju poseduju, zabeležile su male, nezavisne američke kompanije nastale na talasu vađenja nafte iz škriljaca, kao i velike državne kompanije iz zemalja u usponu, poput meksičkog Pemeksa, brazilskog Petrobrasa i Kineske državne naftne koproracije (CNPC).

O nivou izloženosti banaka prema naftnim i gasnim kompanijama svedoči podatak da je 20 najvećih evropskih banaka plasiralo kredite energetskim kompanijama u vrednosto od približno 200 milijardi dolara, što odgovara četvrtini njihovog akcijskog kapitala.

S druge strane, u SAD je 20 najvećih američkih banaka odobrilo naftašima kredite vredne 115 milijardi dolara, što predstavlja 11 odsto njihovog akcijskog kapitala.

Banke zbog toga povećavaju rezervisanja za potencijalne gubitke na plasmanima u energetskom sektoru.
Budući da nekoliko banaka ima plasmane u protivvrednosti koja premašuje 40 odsto osnovnog kapitala naftne industrije, zajmodavci su pooštrili uslove kreditiranja naftaša, kojima su pri tome, kao najniže rangiranoj grupaciji, do daljeg zatvorena i vrata tržišta kapitala.

Jeftinija nafta može da deluje podsticajno na globalni rast, međutim, glavni analitičar Banke za međunarodna poravnanja, Hjun Song Šin, kaže da je slabljenje cena "crnog zlata" doprinelo previranjima na tržištima hartija od vrednosti, piše Fajnenšel Tajms.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta laka nafta cena nafte na berzi naftne kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana